Русия планира да намали добива си на суров петрол с 500 000 барела на ден от март т.г., изпълнявайки заканата си да отговори на западните енергийн санкции и вдигайки рязко борсовите цени на "черното злато", предаде Блумбърг.

Ходът на Москва заплашва да поднови смущенията на петролните пазари, които досега се приспособяваха в крачка към прекъсванията на руските доставки. Представителите на другите членки на ОПЕК + сигнализираха, че те няма да увеличат производството, за да запълнят празнината.

Цените на суровия петрол скочиха след новината, като международно референтният Brent се търгуваше с 2,2% по-високо ($86,34 за барел по обяд в Лондон). Преди тази седмица цената на този вид петрол беше паднала с  9% в сравнение със средата на януари, помагйки да се успокоят тревогите за инфлацията, отбелязва Блумбърг.

Руското намаление се равнява ва около 5% от добива през януари. Кремъл неколкократно намекна за такъв ход, откакто Европейският съюз и Г-7 започнаха да обсъждат да сложат таван на цената на изнасянияте руски суров петрол и рафинирани петролни продукти заради войната в Украйна..

“Русия смята, че механизмът от тавани на руския петрол и петролни продукти е намеса в пазарните отношения и продължение на разрушителните енергийни политики на колективния Запад", каза в изявление руският вицепремиер Александър Новак в петък. 

Ходът на Москва увеличава съкращенията от 2 милиона барела на ден, обявени миналата година от ОПЕК + , картелът на страните производителки на петрол, чиито лидери са Русия и Саудитска Арабия. На среща на комитета си по-рано този месец министрите от групата не видяха необходимост да променят ограничението на производството си, което е в сила до края на 2023 година.