България има интерес да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници. Става дума за временно решение за осигуряване на защитата на въздушното ни пространство до получаването на ескадрилите Ф-16.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с френския си колега Еманюел Макрон в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Той участва в специалния Европейски съвет.

Друга тема на срещата с Макрон бе присъединяването на България към Шенген и възможните подходи за постигането на тази цел.

Институциите в Република Северна Македония (РСМ) трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция, каза Радев на френския лидер. Поредната антибългарска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, изтъкна държавният ни глава.

Той припомни, че както София, така и Скопие са приели предложената през 2022 г. от френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка. Вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес.

„Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания“, посочи Радев.