Сателитни изображения, предоставени от "Максар" (Maxar), дават представа за обхвата на разрушенията и сложността на задачата, пред която са изправени спасителните екипи. Вижда се унищожението след земетресението като има и съпоставка как някои от засегнатите градове и села са изглеждали преди опустошителните трусове.

Броят на жертвите в Турция и Сирия вече надхвърли 17 хил. души. Повече от 60 хиляди са ранените в Турция към момента.

Световната здравна организация (СЗО) се опасява, че без подслон, вода, горива или електричество много от оцелелите могат да загубят живота си.

Смята се, че силното земетресение, което разлюля района в понеделник, е засегнало около 23 милиона души, сред които много деца. СЗО заяви, че има опасност от вторично бедствие, което може да навреди на повече хора от първоначалното земетресение.

Град Кахраманмараш, с население над един милион души, е шестнадесети по големина в Турция, административен център на едноименния вилает Кахраманмараш. 

Екипът от 27 души на Националната асоциация на доброволците в Република България (НАДРБ) вече е там и работи на терен, съобщи ръководителят на групата Георги Влайков

Хората работят денонощно, всички са на края на силите си и са много изтощени, описа той ситуацията. Оцелелите са в палатки, предоставени от правителството, има и такива, които живеят по входове в жилищни кооперации. Навсякъде в града има запалени огньове, горят всякакви неща, за да се стоплят, каза още доброволецът. По думите му има много чуждестранни екипи, които работят на различни места.

Град Антакия, Хатай, е един от най-засегнатите от земетресението. Местни жители се оплакаха от бавното пристигане на спасителни екипи. 

Ислахие, близо до епицентъра на земетресението. Огромна част от сградите бяха напълно разрушени. Газът и тук е спрян, за да се избегнат експлозии, така че голяма част от оцелелите нямат никакво отопление. Спасителните работници чакат допълните екипи, които да им помогнат в търсенето на оцелели.

В град Нурдагъ, окръг Газиантеп, който се намира близо до епицентъра на земетерсението с магнитуд от 7,8 по Рихтер, ситуацията остава изключително критична. 

Няма нито една сграда, в която може да се пребивава, каза за БТА Мустафа, журналист от турската новинарска агенция Ихляс.

Всички оцелели жители прекараха поредна нощ навън, част от тях в палатки, други в колите си, трети буквално под небето, завити с одеяло, или без нищо, с което да се завият. Температурите през нощта падат до минус осем градуса. Хората си палят огън, а доброволчески екипи им докарват дърва.

Продължават спасителните работи на екипите, които издирват затрупани под отломките хора. Не е ясен броят на загиналите, постоянно се съобщава за нови жертви. Моргите в града са препълнени, каза още Мустафа. Болниците в града също са препълнени с ранени хора.

Десетки хиляди семейства в града остават навън на минусови температури  От повечето турски окръзи пристигат хуманитарни помощи. През цялото време в се чува вой на сирени на линейки, които обаче в последните два дни в повечето случаи превозват тленни останки на загинали хора. Има и много катафалки, тежка техника работи на различни локации в населеното място. Над срутения град постоянно прелитат хеликоптери.