Обвиненият в съпричастност към терористичната клетка, подготвила атентатите в Париж от 7 януари Фриц Жоли Жоасен се съгласи доброволно да бъде предаден на френските съдебни власти. Французинът, който е роден в Париж, но е с корени от остров Хаити, декларира това свое желание пред състав на Хасковския окръжен съд с председател Стратимир Димитров.

Делото за екстрадиция ще продължи на 20 януари. Дотогава Жоасен има право на разсмисъл, както и да оттегли съгласието си за доброволно екстрадиране във Франция по обвиненията в тероризъм.

„Невинен съм и искам да докажа това пред френските власти”, каза 29-годишният мъж. Според Европейската заповед за арест Фриц Жоасен е засечен да контактува с един от атентаторите срещу редакцията на „Шарли ебдо” Шериф Куаши.

Още при налагането на мярката му за неотклонение Жоасен призна, че се познава с него от дете. Но подчерта, че това не го прави терорист.

„Да, познавали са се от малки. Играли са футбол заедно. По-късно са имали само бизнес отношения”, каза след края на делото неговият адвокат Ради Радев.     

Жоасен не е осъждан досега. Във Франция той е работел постоянно в строителството. Децата му са посещавали специализирано арабско учлище.

Освен със Шериф Куаши Жоасен се счита за свързан с лидера на тероростична клетка, която проповядва радикален ислям и набира джихадстки бойци за войната в Сирия. Това е Йоанес Шанаа, с чиято сестра Имане Шанаа Жоасен имал религиозен брак. Имане е пътувала в същия автобус, от който беше свален Жоасен на 31 декември м.г. на ГКПП-Капитан Андреево. Във возилото са пътували още турската му приятелка Фахиме Аксьой и считаният за проповедник на радикален ислям Шекиьо Диакхаби.

Всички изброени са заподозрени от французите за членове на теростичната клетка „Иракска връзка”, чията основна цел е било набирането на ислямски бойци за Сирия. Жоасен не се съгласи на безусловна екстрадиция. Той се възползва от даденото му от европейско законодателство право при доброволно екстрадиране да не може да бъде съден за други престъпления, освен цитираните в Европейската заповед за арест.

Часове преди делото за екстрадиция по обвинението в тероризъм хасковските магистрати отказаха да екстрадират Жоасен по друга Европейска заповед за арест. Тя беше издадена отпървоинстанционен съд във френския гр. Бонбини по искане на официланата му съпруга, тунизийката Зайеб Соиар. Тя го беше обвинила в незаконно извеждане от Франция към държава извън Европейския съюз на тригодишния им син Абдул-Рахман. Тъй като Жоасен има законен граждански брак със Соаир, друг съдебен състав с председател съдия Милена Петева реши днес, че подобно престъпление няма аналог в българския Наказателен кодекс, при положение че бащата не е с ограничени родителски права. Затово по това искане екстрадиция във Франция беше отказана.

Ако Жоасен не оттегли съгласието в срок до 10 дни след евентуалния край на делото за екстрадиране, идния вторник той ще бъде предаден на френските власти. Технически това обикновено става на летище София. По подобен начин два дни преди делото за екстрадиране на Жоасен на Испания бяха върнати трима други заподозрени ислямисти, задържани на ГКПП Капитан Андреево.

Издирваните от съда в Мадрид за тероризъм Кайке Луан Рибейро Гимараеш (18) и мароканците Тафик Моухуч (24) и Мохамед Ел Гарби (27) са били предадени на испански конвой в сряда. Тримата са поети от испански агенти на аерогара София и са откарани с чартърен полет в Мадрид.

Кайке, Тафик и Мохамед бяха задържани на Капитан Андреево на 15 декември м.г. и предадени на ДАНС. Те са обявени за международно издирване от Централния следствен съд в Мадрид по обвинение, че вербували в Барселона бойци за „Ислямска държава”. Окръжният съд в Хасково назначи екстрадирнето им, след като те също се съгласиха да бъдат предадени на испанските власти, но отрекоха обвиненията в тероризъм.