ГЕРБ разчиташе основно на "Демократична България", за да бъде съставено правителство. Това заяви шефът на парламентарната трупа на ГЕРБ Десислава Атанасова. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов й отговори, че партия ГЕРБ е имала мнозинство, заедно с БСП и ДПС по определени теми, но въпреки това не е сформирала правителство.

Всички парламентарни групи произнесоха декларации по повод последния ден на този парламент,

"Липсваше достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управлението. Със своите 67 депутати ГЕРБ беше готова да поеме тази политическа отоворност, която многократно надхвърляше мандата, даден ни от българските избиратели.

Поемахме риск. Подадохме ръка на нашите основни политически опоненти, предложихме кабинет без участие на партийни фигури. Редовно проевропейско правителство. Благодарим за проявената смелост от страна на онези парламентарни групи, които бяха готови да дадат шанс.

Не е тайна, че разчитахме на подкрепа най-вече от страна на "Демократина България". Те имаха много ясен избор - да работят заедно с ГЕРБ и да изпълнят част от от програмните си намерения или да дадат още един мандат на служебно правителство.

Кризата не може да се реши без ГЕРБ",

Това каза Атанасова.

Лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че в този парламент са се очертали две ясни групи.

"Едно стабилно мнозинство, което казва "Тук е така, това е най-доброто". Малцинството вътре и мнозинството вън вече знаят, че може да живеем по-добър живот. Вашето нормално не е европейскоото нормално.

Има бъдеще, което не зависи от това на кого си човек. И справедливостта не е резултат от това на кого главният прокурор казва "шефе". Това народно събрание остана опозиция на бъдщето", каза Гюров.

И изтъкна, че големите промени, като съдебната реформа, са останали за следващ парламент. Докато в този парламент е била върната хартиената бюлетина.

"Спасяването на редник Гешев събра повече застъпници от спасяването на българското черноморие от презастрояване", каза още Гюров.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ зададе въпроса дали всички парламентарни групи са положили усилия за решаването на кризите. Според него хората не са искали избори. А народното събрание не е успяло заради липсата на диалог.

"Голяма част от политиците, повлечени от собствените си егоистични партийни цели, са изгорили мостовете. Оказаха се лишени от елементарни комуникативни умения", каза Карадайъ.

Според него още в предизборната кампания трябва да се прояви готовност за диалог след изборите.

Основната теза в изказванети на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов бе, че отново отиваме на избори, което означава, че съдбата на България отново зависи от българския народ.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че най-голямото предизвикателство отново ще бъде гарантирането на парламентарната република и създаването на редовно правителство.

"Който е "за" оръжия, самолети, е евроатлантик. Който е "за" неутралитет е ретрограден евразиец. Поставянето на такива разделителни линии е една от пречките.

Най-висша европейска ценност е мира, а най-висша наша отговорност е националния интерес. Войната в Украйна рано или късно ще приключи с мирно споразумение. Най-големите европейски държави вече гледат към мира", каза Нинова.

Според нея всички в тази зала са "статукво", защото това е настоящето.

"Стига с тези разделителни линии. Има можещи, има знаещи, които искат да решават проблемите на народа и такива, които само говорят за това, но използват ситуацията за лично и партийно облагодетелстване", каза още Нинова.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че се намираме в момент, в които "парламентарната република е поставена на трупчета".

"В този парламент имаше мнозинство, което не желаеше да се легитимира и за това ние се оказахме виновни, нали така г-жо Атанасова? Управлява президенството. Имаме квазипрезидентски режим на управление", каза още Иванов.

Той очевидно имаше предвид ГЕРБ, БСП и ДПС, които заедно върнаха хартиената бюлетина и създадоха пречки пред окончателното приемане на механизма за контрол над главния прокурор.

Според него властта в България се упражнява извън границите на закона и това е фундаменталния проблем, който не позволява да се произведе резултатен, смислен диалог. И трябва да се гарантира върховенството на правото, за да се върне функционалността на парламентарната република.

"Дали е приемлив мир при условията на агресора", коментира Иванов по повод войната в Украйна.

Той изтъкна, че парламентът се е оказал готов да жертва Шенген и еврозоната и е предпочел липсата на върховенството на закона да остане.

"Дори когато използваш "Възраждане" като рупор се вижда кой го прави, колеги от ГЕРБ. Вие имахте мнозинства. Защо не излъчихте управление", попита Иванов.

Според него ако се направи реална конституционна съдебна реформа ще се решат всички други проблеми. Иванов заяви, че "Демократична България" е била диалогична, но не и безпринципна.

"Г-жо Атанасова, попитах ви три пъти дали сте готови да се ангажирате с конституционна съдебна реформа. Вие не ми отговорихте", припомни Иванов разговорите с ГЕРБ по време на техния първи мандат.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев заяви, че е разочрован от това, че в този парламент е било изгубено ценно време в безмислени караници.