Трябва да продължим нашата мисия и да се противопоставим на агресията на Русия срещу Украйна, пишат днес в британския вестник "Таймс" президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. Двамата обещават общ фронт срещу джихадистите след атентатите във Франция в съвместна статия, съобщава Си Ен Ен.

Великобритания и САЩ ще продължат да оказват натиск върху Русия с цел уреждането на кризата в Украйна по дипломатически път, изтъкват те и определят действията на Москва като агресивни. 

"Ако позволим да останат ненаказани подобни фундаментални нарушения на международното право, ще пострадаме от последвалата нестабилност", смятат те. "Изпратихме недвусмислен сигнал, че международната общност няма да подкрепи опитите на Русия да дестабилизира Украйна", коментират Обама и Камерън. 

Лондон и Вашингтон ще продължат и занапред да оказват помощ на Киев в укрепването на икономиката и демокрацията, подчертавайки, че сигурността и просперитетът вървят заедно, заявяват двамата ръководители.

"Ще продължим да се изправяме заедно срещу тези, които заплашват нашите ценности и нашия начин на живот", пишат те. "Когато ценностите, на които държим станаха жертва на жесток атентат в Париж, светът отговори в един глас. Ще победим тези варвари убийци и тяхната изкривена идеология, която се опитва да оправдае убийството на невинни", обещават двамата лидери. 

Тези, които опитват да унищожат свободата на словото с насилие, ще открият, че само правят по-силни гласовете, които искат да заглушат, подчертават те в анализа си. 

Двамата обещават, че ще продължават да правят всичко възможно, за да има икономически просперитет от двета страни на Атлантика.