СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Германските депутати се преклониха днес в пленарна зала пред жертвите на атенатите от миналата седмица в Париж.

“Всички ние сме потресени и стъписани от смъртта на 17 невинни хора”, изрече Ангела Меркел. Канцлерката прочете правителствена декларация по повод трагедията във Франция.

“През тези кошмарни часове, които изстрадаха Париж и французите между миналите сряда и петък, ставаше дума за две от най-големите злини на нашето съвремие, които не винаги, но твърде често вървят заедно: убийственият ислямистки тероризъм и антисемитизмът, ненавистта към евреите”, заяви Меркел.

Тя обаче предупреди да не се хвърля колективна вина срещу мюсюлманите: “Недопустима е каквато и да била изолация на мюсюлманите в Германия, недопустимо е всички тези хора вкупом да са под подозрение. В болшинството си те зачитат законите и конституцията.”

Същевременно Меркел призова мюсюлманите ясно да се разграничат от терора в името на исляма. Крайно важно и належащо било да се изясни защо терористите убийци оправдават злодеянията си с исляма.

“Вън от съмнение е, че християнството принадлежи на Германия. Вън от съмнение е и че юдейството също принадлежи на Германия. Но вече и ислямът е част от Германия”, изрече Меркел.

Канцлерката подчерта също, че свободата на медиите е едно от най-големите съкровища на обществото. Свободата на словото само на хартия нямала никаква стойност. В много държави по света липсвала истинска свобода на медиите, чиято основна предпоставка била толерантността.

Според Меркел демокрацията е “единствената ни контраконцепция срещу света на терора”.

От името на правителството Меркел обяви война на терористите, на техните поддържници и на всички, които насаждат вражда. Нужно било да се изтегли почвата под нозете на екстремистите. Изключено било и да се оправдава терористичен акт с нерадостно и проблемно детство.

Канцлерката обяви и план от 9 точки за борба срещу терора. Една от тях е да се отнемат личните документи на потенциални терористи с германски паспорти и така да не се допусне те да се отправят към тренировъчни лагери в кризисни райони.

Друга мярка предвижда промяна в наказателния закон, като се криминализира набиране на средства за терористична дейност и за обучение на джихадисти.

При откриването на заседанието президентът на Бундестага (германския парламент – бел. ред.) Норберт Ламерт заяви: “Няма да допуснам да бъдем сплашвани! Няма да предадем и принципите от времето на Фрренската революция, валидни и до днес – свобода, равенство и братство.”

Атентатът в редакцията на хумористичния седмичник “Шарли ебдо” целял удар срещу свободата на словото и печата. Това било нападение срещу едно свободно и открито общество.

“Нашият противник не е ислямът, а фанатизмът”, заяви Ламерт.

На почетната трибуна в пленарна зала присъстваха посланиците на Франция и Израел, както и висши представители на религиозните общности в Германия.