Зенитно ракетен-оръдеен комплекс "Панцир-С1" е разположен в село Яшчерово, Новгородска област, на шест километра от Валдайската резиденция на руския президент Владимир Путин, предаде украинската информационна агенция "Укринформ", позовавайки се на "Агентство" руски опозиционен канал в приложението Телеграм.

Според публикацията системата е поставена там преди няколко седмици. Други жители на Яшчерово и съседните села са потвърдили, че в селото са монтирани системи за противовъздушна отбрана. Един от интервюираните местни жители е казал, че комплексът носи бойно дежурство, наблизо винаги има поне трима военнослужещи, а антената на радарната станция се върти.

„Агентство“ подчертава, че близо до Яшчерово няма критична инфраструктура, стратегически съоръжения, големи предприятия или големи концентрации на военна техника и личен състав.

Макар "Валдай" официално да се води резиденция на руския президент, той не я използва за представителни нужди, а по-скоро за частни събирания. Тук пребивават и офицери от Федералната служба за охрана и от интендантската служба на президентството.

Миналия петък руските в руските социални мрежи се появиха снимки на разполагане на същите системи за ПВО по покриви на важни сгради в Москва.

Русия съобщи в събота, че е извършила учения за противовъздушна отбрана в Московска област, за да защити критичната си инфраструктура в случай на "въздушни атаки".

Запитан дали Русия се опасява, че Москва може да стане мишена, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера отказа да отговори, като прехвърли въпроса към министерството на отбраната.

През последните месеци Русия стана обект на няколко нападения, за които обвинява Украйна - от саботажи до удари с безпилотни самолети и артилерийски обстрел на погранични райони, припомни АФП.

Системата "Панцир-С1"  е предназначена за близко прикритие на граждански и военни обекти от всички съвременни средства за въздушно нападение, включително и от дронове.