„На Майдана 22 години, след като получихте независимост, вие, украинците, казахте: Ние сме европейци. Днес дойдох в Украйна, за да ви кажа: Всички ние сме украинци“.

Това заяви пред парламента в Киев председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той пристигна на посещение в Украйна.

Мишел изтъкна, че като изстрелва ракети по Украйна, Русия ги изстрелва по всичко, в което ЕС вярва. А още от първия ден на агресията европейците са разбрали, че това е повече от нападение срещу Украйна.

„Това е атака срещу всички нас – нашите общи европейски ценности, нашата европейска сигурност, нашата обща европейска мечта“, каза председателят на Европейския съвет.

Той обаче изради увелреност, че стремежът на Кремъл да подчини Украйна и да я превърне във васална държава е обречен на провал.

„Уинстън Чърчил използва свободата и надеждата, за да отвърне на удара и да победи нацистите. Нелсън Мандела използва затворническата си килия като символ на духовната свобода, за да освободи своя народ и да преобрази своята страна. Днес Володимир Зеленски въплъщава вашият дух на национална съпротива. Духът на Чърчил и Мандела живее в сърцето на всеки украинец. Вие ще победите заради този дух“, увери Шарл Мишел.

Пред украинските депутати той си припомни как президентът Зеленски говорил веч3ерта на 24 февруари – деня на началото на агресията – по видеовръзка с европейските лидери. И заявил, че може би го виждат жив за последен път.

„Разбрахме, че залогът е много повече от съдбата на Украйна. Заложена е и съдбата на ЕС“, изтъкна гостът.

И допълни, че след като Украйна е получила статута на кандидат член, той мечтае един ден украинец да заеме поста м, или да оглави Европейския парламент или Европейската комисия.

Шарл Мишел обеща, че един ден ще дойде денят на уреждането на сметките и ще има правосъдие за виновниците за войната.

ЕС подкрепя плана от 10 точки на Зеленски, тъй като, подобно на него, иска мир. На 3 февруари в Киев ще се състои срещата на върха „Украйна-ЕС“.

По-късно Мишел се срещна с държавния глава на Украйна и отново заяви, че на страната трябва да бъдат доставени танкове. Председателят на Европейския съвет допълни, че межд,у страните членки на ЕС се водят разговори за нов, десети пакет санкции срещу Русия.

Същевременно върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел остро разкритикува руския външен министър Сергей Лавров, който заяви, че Западът търси „окончателно решение“ за Русия. Така Лавров се опита да направи сравнение с Холокоста, наричан от ръководството на нацистка Германия „окончателно решение на еврейския въпрос“. Изявлението на първия руски дипромат бе направено седмица преди Международния ден за почит на жертвите на Холокоста.

„Съвременна Европа бе изградена върху пепелта от Холокоста. Това е ужасяващо наследство от европейската история. Думите на Лавров са съвсем не на място, те са неуважение и погазване на паметта на 6 милиона евреи и други жертви, систеатично убивани по време на Холокоста. Манипулациите на истината от страна на руския режим за оправдаване на непредизвиканата война в Украйна достигнаха ново неприемливо и достойно за съжаление дъно“, заявява Борел.