Министерството на спорта сериозно е ограничило кръга на финансиране за елитния спорт, стана ясно от гостуване на министър Красен Кралев в БНТ. Бившият лекоатлет и футболен бос ясно изрази такова намерение още при назначението си и явно е започнал да го осъществява.

„Държавата спира кранчето за участие на големи форуми на олимпийския принцип, рече Кралев. - Досега 500 души са получавали финансиране по неясни критерии. В момента оформихме един проектоолимпийски отбор от 120 човека, които ще получат максимално финансиране. На тези, които имат шансове за медали, ще се дава и допълнително. По тази система всички ще имат реалистичен бюджет. Субективният фактор е изключен.“

Бизнесменът призна, че разчита на бизнеса, тъй като и в спорта парите не достигат - като във всяка друга област в държавата. 

„Радваме се, че нямаме редукция в нашия бюджет, но той е недостатъчен. Разчитаме на сътрудничество с бизнеса. Възложили сме на една от най-големите одиторски компании да направи проучване на всички практики за развитие и стимулиране на спонсори в спорта, включително и какви възможности за данъчни облекчения има", разкри Красен Кралев.

Не бе подминат и прословутия въпрос с базите на ЦСКА.

"Базите на ЦСКА са си бази на ЦСКА и те имат перфектен договор за концесия за 20 години. Клубът иска задълженията им да отпаднат и срокът да бъде увеличен. Това ще бъде направено, обеща министърът. - Има технически процедури, които трябва да бъдат извършени. В момента юридическият ни екип работи. Уточнили сме се и никой няма намерение да забавя процеса, но има срокове, които са предвидени в българското законодателство. Същественото е, че проблемът със спортните бази не е само за ЦСКА, а за всички клубове, а това може да бъде решено с новия закон за спорта. Там ще бъде регламентиран и спортният тотализатор. Ще бъде подложен на публичен дебат."

Красен Кралев изрази мнение за манипулирането на резултати от футболни мачове, известно като "черно тото".

"Не говорим за "черно тото", а за манипулиране на резултати и залагания в компании. Не съм съгласен, че България е един от лошите примери в света, каза Кралев. - Резултати се манипулират и в индивидуалните спортове, в баскетбола. За периода 2013-2014 г. в България са наблюдавани 450 срещи в различни видове спорт, получени са сигнали за 47 от тях и е доказано, че няма проблем. Подобно престъпление трудно се доказва. Проблемът е сложен, но държавата полага усилие."