С 14 руски самолета Су-25 за наземно нападение, купени от България, разполага Украйна, Това съобщава "Блумбърг". Изданието уточнява, че самолетите са купени от страната ни от държави от НАТО и доставени на Украйна.

Почти веднага след новината последва реакция от българското МО. На запитване на бТВ, оттам отговарят:

„Министерство на отбраната не е продавало и/или предоставяло на държави на НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна“, заявиха от ведомството.

Малко предистория

В края на миналата година парламентът прие решение за изпращане на военна помощ на Украйна. 175 депутати гласуваха "за", 49 - "против", 1 се въздържа. Решението бе подкрепено от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". Против бяха от БСП и "Възраждане". Единият глас "въздържал се" дойде от "Продължаваме промяната".

Решението се забави много, тъй като по време на правителството на Кирил Петков БСП бе коалиционен партньор. И социалистите бяха заявили, че ако парламентът приеме такова решение, то социалистите ще напуснат правителството.

Тогава се прие решение за помощ за Украйна, което обаче изключваше военна помощ.

Още от началото на войната обаче има неофициални информации, че Украйна разполага с българско оръжие, което обаче минава през Полша и се реекспортира. В правителството на Кирил Петков министър на икономиката и индустрията беше лидерката на БСП Корнелия Нинова, като в нейния ресор бе и военнопромишленият комплекс. Тя винаги е отричала, че България е изнасяла оръжие за Украйна докато тя е била на поста.