Прокуратурата и МВР провеждат акция срещу каналите за незаконен трафик на мигранти от Турция през България. Акцията, наречена "Хавала", е на територията на цялата страна, собщава Нова тв ("хавала" е прочутата арабска система за безкешови разплащания, която се ползва и от каналджиите, за да изкарват пари от трафикираните. Най-просто казано - "клиентът" дава първа вноска, в себе си не носи пари, а когато успешно се озове примерно в Мюнхен или в Стокхолм, някой някъде получава останалата договорена сума до 100%, б.р.).

Вече има информация за задържани организатори на канали за трафик на мигранти от Северна Африка, Близкия изток и Азия по т.нар. „Балкански път“, съобщиха източници от разследването.

Открити са и мигранти, които са пресекли турско-българската граница през последните 48 часа.

По данни на БНР участват ГДБОП, прокурори, следователи, екипи на жандармерията и разследващи полицаи.

Сред задържаните имало такива, които отговарят за каналите за нелегални имигранти, както и водачи на МПС, които ги превозвали във вътрешността на страната.

По-късно през деня говорителката на главния прокурор Сийка Милева описа акцията: претърсвания и изземвания на десетки адреси, автомобили и т.н.

Тя обяви, че за 2022 г. мигрантският натиск е нараснал петкратно. 

Изреди, че прокуратурата е образувала 1006 досъдебни производства, внесени са 523 обвинителни акта, обвинения е имало за 940 лица.

По думите на Милева, осъдените лица са 590, а само 4 са получили оправдателни присъди.

Всъщност обаче - по думите на МВР министъра Иван Демерджиев отчетените за статистиката присъди са предимно споразумения, пробации и условни наказания. И много често трафикантът е на улицата ден след делото и продължава да работи.

Днес Милева изтъкна личните заслуги на главния прокурор Гешев, който бе на посещение в Турция. Както и каза, че с МВР дълго време е имало "междуинституционално затъмнение", но сега нещата се подобрявали.

Гешев пък благодари с туит - най-вероятно за спецакцията: