Милиардерът популист Андрей Бабиш е начело сред общо 8 кандидати, които се надяват да наследят Милош Земан на до голяма степен церемониалния, но престижен пост на президент на Чехия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Бабиш, който е бивш премиер, наскоро беше оправдан по дело за измама, което увеличава шансовете му да спечели първия тур от президентските избори, който се произвежда днес и утре.

Ако никой от кандидатите не получи мнозинство, първите двама ще се изправят един срещу друг на балотаж след две седмици.

Вторият и последен мандат на Земан приключва на 8 март.

Земан предизвика разделение сред чехите заради проруската си позиция, която застъпваше до началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.Той подкрепя и по-тесни връзки с Китай. 

Земан беше първият държавен глава, избран пряко. Предшествениците му Вацлав Хавел и Вацлав Клаус бяха избрани от парламента.

Освен 68-годишния Бабиш, водещ кандидат за президентския пост е пенсионираният генерал Петър Павел, заемал висш пост в НАТО. 61-годишният военен се кандидатира като независим и в две от последните четири допитвания преди вота излезе начело.

Прогнозите са, че Бабиш и Павел ще отидат на балотаж.

Освен тях, само 44-годишната Дануше Нерудова, която е университетска преподавателка по икономика и бивша ректорка на висше училище, има шанс да стигне до втори тур, сочат допитванията.

По конституция президентът избира министър-председател и назначава членовете на управителния съвет на централната банка. Той избира и членовете на конституционния съд след одобрение на горната камара на парламента. Извън това държавният глава има ограничена власт, а държавата се управлява от правителство, избрано и ръководено от премиера.