Мнозинството участници на Уолстрийт подкрепя мнението, че възходящият тренд на еврото тепърва започва. Със спада на енергийните цени и отслабването на прогнозите за рецесия в целия регион, сякаш започва да става ясно, че най-лошите икономически щети вече са отминали и европейските активи са евтини за инвеститорите, посочва Блумбърг, цитирана от БНР. 

Стратезите на банките Deutsche Bank и Morgan Stanley прогнозират, че еврото може да поскъпне до 1,1500 долара спрямо текущия 7-месечен връх от около 1,0760 долара, достигнат през последните три дни на търговия (най-високо ниво за единната валута от юни 2022 г.)

Банката Nomura International пък прогнозира покачване на еврото до 1,1000 долара до края на месеца, докато Гарет Гетинби от Aegon Asset Management планира да добави към дългата си позиция в общата европейска валута.

Това представлява драматична промяна на нагласите в сравнение с 2022 г., когато еврото се срина до и под нивото на паритет спрямо долара. Мекото зимно време на целия континент обаче премахна катастрофалните икономически сценарии, давайки на инвеститорите увереността да се върнат обратно към европейските активи.

Тенденциите извън Европа също подкрепят тезата за поскъпване на еврото спрямо долара. Много инвеститори очакват отслабване на щатския долар, особено ако инфлацията в САЩ отслабне и Федералният резерв наближи края на своя цикъл на затягане на лихвите. Смята се, че бързият темп на повторно отваряне на Китай след отказа от политиката на "нулев COVID" също помага на европейската икономика, тъй като намаляват прекъсванията във веригите на доставки, отбелязва Блумбърг.