Службата за сигурност на Украйна съобщи, че е събрала неопровержими доказателства за това, че владиката на Виницка епархия (Централна Украйна) Йонатан е виновен в публично оправдаване на руската агресия срещу Украйна, предаде в. "Украинская правда".

Митрополитът е застрашен от осем години затвор, ако съдът го признае за виновен. 

Йонатан е обвинен, че разпространявал пропагандни листовки сред вярващите, където призовавал за завземане на властта и за промяна на държавните граници на Украйна.

Освен това той е публикувал материали в подкрепа на руските войски на един от уебсайтовете на Руската православна църква, смята обвинението.

При обиски по местоживеене и в култови сгради служителите на реда са открили: компютърна техника и мобилни телефони с данни за престъпни деяния, прокремълска агитация и литература, каза още Службата за сигурност на Украйна.

През последните месеци украинските служби предприеха мащабни разследвания срещу украинската православна църква, заподозряна, че е проводник на руско влияние. 

Украинската православна църква, към която принадлежат 78 на сто от вярващите с страната, беше разделена между три крила, едно от които лоялно на Московската патриаршия, но се обедини на събор през 2018 година, като условие за признаването ѝ за автокефална от Вселенския патриарх.