ГЕРБ се уплаши, че третият мандат може да дойде при "Демократична България".

Това каза пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той заяви, че неговата формация е готова да поеме отговорността за кабинет, който да може да реши пет големи национални задачи. И тези задачи ще бъдат поставени под съмнение, ако се отиде на избори.

"Те завършват архитектурата на европейска България - Шенген, Еврозона, съдебна реформа, план за възстановяване и модернизация на българска армия. Големият въпрос към всички политически сили е дали сме готови да излезем от нормалната политическа логика, да оставим настана разправиите и да формираме управление, което да реши тези задачи. Ние за тези задачи можем да изиграме ролята на моста.

Третият мандат е против нормалната политическа логика, не е управление на някой, който е спечелил избори. Никой не говори за коалиции, не говорим за това", каза още Иванов.

Той допълни, че различията между партиите няма да се преодолеят.

"Просто ще покажем дали може да ги оставим в скоби, а пред скоби да извадим тези национални задачи. Ще изпуснем влака за завършване на интеграцията в ЕС".

Това предупреди още Иванов. И допълни:

"Готови сме да застанем в средата на това бойно поле и да се опитаме да вземем ролята на посредника".

Иванов изтъкна, че това е неблагодарна роля. Защото ако има неуспех, отговорността ще е на посредника, но ако има успех, всички ще искат да си го припишат.

"Това е съдбата на този, който се заеме с третия мандат. Не е въпросът да искаме от някого подкрепа. Няма да искаме подкрепа от никого. Просто говорим от името на императива да има правителство и да свърши определена работа. Всеки пред своите избиратели ще трябва да отговаря, Да не говорим за коалиции и съвместни управления", призова отново Иванов.

Той изтъкна, че трябва да се види първо на кого президентът ще даде мандата.

"Ще стъпим върху търсене на съгласие по приоритети, не съгласие за състав и съвместно управление. Това очевидно няма как да работи при тия разделения и принципни несъвместимости.

Винаги сме казвали, че в тази ситуация може да сработи само кабинет, в който няма политически лидери", продължи съпредседателят на ДБ.

Според него фактът, че Бойко Борисов заяви, че Иванов трябва да стане премиер, е политическа интрига и "отстрелване".

Досега от ГЕРБ винаги са изтъквали "Демократична България" като възможен партньор, припомни още Христо Иванов.

"Сега леко се притесниха, че ще вземе да дойде мандатът при нас. Ще трябва да се откажат от желанието си да ходят на избори", каза той.

Уплахата на ГЕРБ идвала от това, че може да им се наложи да отговорят на един прост въпрос - подкрепят или не подкрепят конституционна реформа на прокуратурата.

"Те бягат от този въпрос като лош ученик от матура", изтъкна той.

Иванов каза, че диалогът по тези задачи никога не е прекъсван от страна на "Демократична България".

"Водим диалог, но не позволяваме компромиси с наистина важните задачи", изтъкна той.

Според него предизвикателството е следното:

"Готови ли сме да не се съгласим, да не направим коалиция, но да излъчим едно техническо управление, което да завърши тези приоритети".

Според Иванов хората, кото биха влезли в подобен кабинет, трябва да са експерти, но и да им се има политическо доверие.

"Който и да получи мандата, ще трябва да търси формула, която да получи доверие на големите политически сили. По-големият въпрос е как ще работи този кабинет", каза Иванов.

В отговор на въпрос какво ще е поведението на "Демократична България", ако мандатът отиде при БСП, той изтъкна, че една от най-важните теми за формацията е ясна позиция по отношение на руската агресия в Украйна.

"Ще разговаряме с всеки, който получи третия мандат, ще видим какво можем да постигнем", обясни Иванов.