Дали ще има правителство с третия мандат би трябвало да стане ясно до две седмици. Това следва от текстовете на Конституцията.

"Продължаваме промяната" вече заявиха, че ще върнат втория мандат в понеделник.  Хипотезата на третия мандат е уредена в чл. 99, ал. 3 от Конституцията:

(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея ( 7 дни - б.р.) възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Не е ясно за какво се отнася изразът "в срока по предходната алиниея". Дали в този срок президентът трябва да връчи третия мандат или в този срок третият мандат трябва да бъде върнат - изпълнен или неизпълнен. Ако се следва стриктно текста на Конституцията, по-скоро този срок се отнася до връчването на мандата, което би трябвало да означава, че за неговото връщане краен срок няма,

Според юристи обаче за първия и за втория мандат няма записан срок, в който президентът да ги връчи. Основният закон се  "забързва" чак на третия мандат. Според решение на Конституцонния съд от 1992 г. при трети мандат кандидатът за премиер също трябва да го върне до една седмица - изпълнен или неизпълнен.

Ето какво следва след третия мандат според Конституцията:

(4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. (до два месеца - б.р.) Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

Ясно е, че ако третият мандат бъде върнат неизпълнен, до два месеца, трябва да има парламентарни избори.