Пореден локомотв  на БДЖ "Пътнически превози" се запали днес, съобщават от холдинга. Този път е пламнала машината на бързия влак Варна - София край гара Мездра. Всички пътници са евакуирани навреме и няма пострадали. 

Дим и специфична миризма са усетени в района на село Крета, малко след като композицията напуска гара Мездра. Машинистът спира влака и веднага подава сигнал на телефон 112.

Не вчера, а завчера пак пламна композиция по същото направление - само че този път край Пордим, Плевенско.

Само преди дни пък влизащ влак от посока Бургас дерайлира и скъса контактната мрежа, а това доведе до колосални закъснения чак до следващия ден.

Както е известно, огромният процент локомотиви на въоръжение в БДЖ са "Шкоди" от социалистическа Чехословакия, произведени през 1970-те. Друга част от проблема е, че при всеки такъв инцидент, тъй като държавният превозвач е напълно на "ръба" като количество машини и вагони, системата излиза от координация поне да края на денонощието. 

Като започнат да се трупат закъснения на влакове от Север към София, съответно закъсняват с часове и връщащите се - от София наобратно. Тъй като те разчитат на същите локомотиви и вагонни състави. 

Така е и днес - пристигащите от северното направление веднага започнаха да трупат десетки минути закъснения, става ясно от таблото на Централна гара: