Пореден пример за изящна словесност и разбиране за истински важните неща дойде днес и от парламентарната комисия по култура, която привика спешно генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, за да дава обяснения за събралия изобилие от негативни отзиви нов "исторически" филм на Максим Генчев, този път упражняващ се върху Ботев.

Всъщност премиерата на филма беше на 3 март 2022 г., т. е. преди близо година и се предполага, че обществеността можеше да открие "качествата" му за това време. Оттогава "Ботев" си върви на разни организирани прожекции  (често сред ученици) из страната, а и сред българските общности извън нея. Но ключов момент се оказа излъчването му преди дни и съфинансирането му от БНТ. 

В центъра на атаката днес беше БСП и лично лидерката Корнелия Нинова, която се възмути многократно от посегателството върху образа на поета - революционер. Всъщност обаче представителите на соцпартията - и Нинова, и председателят на комисията Иван Ченчев, не криеха, че много се интересуват и от нещо друго.

Ето как соцлидерката формулира темата на привикването на Кошлуков: "Да информира за възникналото обществено напрежение около филма "Ботев", съучастието на БНТ, както и за новия филм с участието на дъщерята на президента “1349” по повестта на Иван Вазов “Иван Александър” (Дарина Радева се предполага, че ще участва в следващия филм на Генчев, който вече е спечелил финансова подкрепа от обществената телевизия - бел. ред.).".

Нинова обяви, че БНТ трябва да насърчава и разпространява културни и исторически ценности. "Филмът "Ботев" национална и културна ценност ли е?", възмути се тя, бил унижение.  След което обаче насочи повече патос към разобличаване на предполагаемата топла връзка с президентската институция.

"Има ли в комисията, която е оценявала и приела филма, човек, близък до президентската институция?", каза тя като предположи конфликт на интереси. (Кошлуков подмина този въпрос).

И специално попита за участието на дъщерята на Радев в следващия филм на Генчев.

"БНТ не прави само шедьоври", обяви Кошлуков (без да обясни какво има предвид под "само"). Той разясни, че единствено обществената телевизия и Националният филмов център дават пари за българско кино. Заради пандемията имало стопиране, а сега БНТ се опитвала да навакса като за двете досега филмови сесии (откакто е директор на телевизията - бел. ред.) били дадени 12 млн. лв. за български творби.

"Имаме филми за всичко - и за проститутки, и за наркотици също. Не може всеки филм да е шедьовър, да е за национално-историческа ценност. Задължението ни е да насърчаваме произведенията на български автори", каза още той. 

След което избра да иронизира интереса на соцпредставителите към Дарина Радева по доста странен начин:

"Жената на президента е мъртва. Едната му дъщеря също. Той самият също."

В комисията настъпи неловко мълчание, а Кошлуков довърши:

"Във филма за Желю Желев участва само Станка Желева, няма други дъщери". 

Тук Нинова взе думата с още по-високо ниво на възмута и с елементи на заплаха:

"Иронията е абсолютно неуместна. В комисията (по култура-бел. ред) има обаждания, вълнуват се хората...(за филма "Ботев" - бел. ред.)".

"Хиляди левове дават за това безумие и той дошъл тук да се подиграва. Това може ли да е генерален директор на БНТ и да се държи така в Народното събрание и с Ботев", продължи тя да повишава тон като повтори с погнуса думите на Кошлуков, че "финасирали филми с проститутки и наркотици". 

След което обяви, че от БСП щели да поискат Сметната палата да влезе в БНТ, която не била проверявана от 2014 г., и да направи одит за законосъобразност на разходването на средствата през 2021 и 2022 г. - "всичко да се провери от..до". И щели да сигнализират СЕМ за качеството на филма, за конфликт на интереси, "за президентски дъщери и накрая БНТ да стане нормална телевизия".

Тук Кошлуков обяви, че току-що била завършила поредната проверка в телевизията от Сметната палата. А Тома Биков от ГЕРБ се намеси, за да каже, че СЕМ не може да се изказва дали даден филм е добър, или не.

"Дъщерята на президента и тя е човек, да не я нападаме. А и следващият филм на  Генчев, като гледам няма да е добър, тя едва ли ще спечели от участието си в него", добави Биков почти сериозно.

Тук Ченчев направи изложение, за да обясни, че БСП няма нищо лично срещу Дарина Радева и това, чий потомък е тя. След което за по-голяма убедителност на тази си теза, сподели, че днес тъкмо чел материал за дъщерята на президента на "мисля, че беше" на Узбекистан.

В защитата на наследничката на Радев се намеси и Костадин Костадинов от "Възраждане", с припомняне на неписан мафиотски закон.

"Не бива да се намесват имената на лица от семействата на политическите фигури. Всеки наш потомък има право на собствено развитие. Дори и мафиотите не посягат на децата на конкуренцията", каза той.

След няколко запитвания под различна форма за участието на дъщерята на държавния глава в следващия филм на Генчев, за който БНТ също ще даде пари, макар и на фона на вече две негови режисьорски работи с повече от спорен резултат (преди "Ботев" и филм за Левски), Кошлуков първо каза, че това са клюки и лъжи. На уточнение, че информацията е от фейсбук профила на самия Генчев генералният директор на телевизията обяви: 

"Когато една продукция има кандидат тя дава сценарий и режисьорска експликация. След като я одобри комисията на конкурса, се провежда кастинг", който щял да е през март.

И накрая въобще отрече да познава Дарина Радева:

"Трябва да я видя тая жена накрая."

Покрай тези важни уточнения и наблюдения все пак успя да стане ясно колко пари е дала БНТ за "Ботев" и как се е стигнало до финансирането му - най-вече защото все трябвало да се правят български филми. Иначе самият генерален директор обяви и след това повтори около 10 пъти, че "филмът е слаб". Но не бил исторически недостоверен, нито се подигравал с Ботев.

Кошлуков обясни, че БНТ се е включила на ниво постпродукция - монтаж и т.н. Телевизията е дала 100 хил. лв., около една трета от цялата цена на "Ботев", която била около 350-360 хил. лв.

"Да, филмът е слаб, но няма подигравка с историята", каза още директорът. "Ако не го излъча обаче е безстопанственост", додаде още един аргумент.

На въпрос на Мирослав Иванов от ПП дали някой ще носи отговорност за избора на филма, Кошлуков обяви, че самият той предварително не се бил запознал с този проект, не можел да прочете всички предложения, които кандидатствали за финансова подкрепа от телевизията. Имало експерти за тази работа. 

"Поискал съм днес обяснения от хората, които са го одобрили", каза той.

"Да, виждаме слабостите. Може да не е най-високо ниво, но тези, които критикуват, да дойдат те с проект, да предложат. Трудна е тази тема за Ботев, Левски, знам. Вторият им аргумент на експертите - не е изопачен Ботев, къде е унизен. Филмът е слаб, не е заснет добре, да. Но в киното е като във футбола - ако даваш пари само за "Левски" и ЦСКА, няма как да има футбол, трябва да даваш пари и за Тутракан...", продължи с излагане на философията си още той.

Защо телевизията е решила да даде пари точно за този филм въпреки многото разяснения на генералния директор не става съвсем ясно. Той се позова многократно на положително становище на историка Пламен Павлов, от което били водени, когато взели решението.

Служебният министър на културата Велислав Минеков също беше попитан за филма. Той обяви, че не го е гледал, както и още: "Не мога да бъда критик, когато съм министър". От него били поискали да даде разрешение за снимките на кораба "Радецки", дал го. "Има неща и далеч по-страшни, които са ставали с финансирането на Националния филмов център", каза още министърът.