Държави членки на НАТО настояват за рязко повишаване на военните разходи, съобщи днес генералният секретар на алианска Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА.

Той каза, че преговори за нивото на отбранителните разходи вече са в ход.

В момента е в сила решение на НАТО всички страни членки да доведат тези разходи до 2 процента от Брутния си вътрешен продукт (БВП) до 2014 година. 

"Някои съюзници са силно за това целта от 2 процента да стане минимална", казва Столтенберг, цитиран от германската агенция. "Ще се срещаме, ще имаме министерски срещи, ще имаме обсъждания в столиците", казва още той, добавяйки, че е сигурен, че ще бъде постигнато съгласие най-късно до следващата редовна среща на върха, насрочена за 11 и 12 юли в литовската столица Вилнюс.  

НАТО прие сегашната си цел за нивото на отбранителните разходи на срещата си на върха в Уелс през 2014, веднага след като Русия анексира украинския полуостров Крим.

Столтенберг не е назовал страните, които настояват за повишението, но ДПА, позовавайки се на дипломати, отбелязва, че Полша, Литва и Великобритания наскоро са се изказвали за по-строги цели с оглед на руската агресия в Украйна. Германия и други страни като Канада и Белгия са против такъв подход, пише още агенцията. Според нея Германия се очаква да постигне отбранителни разходи равни на 1,44 на сто от БВП през 2022 година.

През миналата година България предвиди повишение на разходите си за отрана със 7,5 на сто спрямо предходната, като те трябваше да достигнат 1,67 на сто от БВП. През миналата година от 30 държави членки на НАТО седем (САЩ, Гърция, Полша, Литва, Естония, Великобритания и Латвия) бяха постигнали целта от 2 процента от БВП.