Прокуратурата в Киев образува производство срещу организатора на кражба на стенопис от Банкси, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Мъжът организира демонтирането на творбата от стена в киевското предградие Хостомел през декември миналата година. Обвиняем е само той - за кражба в условията на военно положение, а не неговите съучастници. Сега мъжът може да получи присъда 12 години затвор, уточнява БТА.

Рисунката е оценена на 243 900 щатски долара.

"Той е знаел стойността на работата и е планирал да я продаде и да разполага със средствата, както намери за добре", обясниха от прокуратура. "За да направи това, той е привлякъл хора, които не са знаели за намеренията му, като им е казал, че има всички необходими разрешения за демонтиране на стенописа."

Хора в района са видели как демонтират творбата, на която е изобразена жена в пеньоар с ролки на косата, противогаз и пожарогасител, и са извикали полиция.

Картината е иззета. Министерството на културата ще решава съдбата ѝ.

В средата на ноември миналата година стана известно, че Банкси е нарисувал няколко творби в предградията на Киев, засегнати от войната, и в самата столица. Той потвърди, че се намира в Украйна, след като показа последната си работа в Инстаграм. Още преди това имаше подозрения, че творецът е в страната, след като на стени на разрушени сгради в Бородянка, близо до Киев, се появиха серия от рисунки в негов стил. 

На едната беше изобразен мъж, който прилича на руския президент Владимир Путин. Той е метнат на земята с джудо хватка от момче.

Но графитът, с който Банкси избра да оповести официално присъствието си в Украйна, беше на гимнастичка, която балансира на стена на разрушена сграда.

Творецът от Бристол, чийто работи се продават за милиони, пусна в профила си в Инстаграм три изображения на тази стена само с надпис "Бородянка, Украйна".