85% от украинците при никакви обстоятелства не са готови да направят териториални отстъпки на Русия. Това показват резултатите от проучване на Киевския международен институт по социология, публикувани на 2 януари, цитирано от сайта "Гордон".

В същото време 8% от анкетираните смятат, че в името на бързото възстановяване на мира и запазването на независимостта Украйна може да се откаже от част от своите територии.

6% от анкетираните са се затруднили да отговорят.

„Във всички региони на Украйна абсолютното мнозинство от населението е против всякакви териториални отстъпки. Дори сред жителите на изток, където се водят ожесточени боеве, 80% са против отстъпки (само 9% са готови на отстъпки), а сред жителите на юга 82% са против отстъпките (готови - само 10%)“, казват социолозите.

Проучването е проведено от 4 до 27 декември сред украинци на възраст над 18 години във всички региони на страната, с изключение на окупираните територии. Общо 2005 респонденти са анкетирани чрез телефонни интервюта с помощта на компютър. Не са интервюирани граждани, заминали в чужбина след 24 февруари. Статистическата грешка на такава извадка не надвишава 2,4% за показатели, близки до 50%; 2,1% - при показатели близки до 25%; 1,5% - при показатели близки до 10%; 1,1% - при показатели близки до 5%.