През нощта на 1 срещу 2 януари Русия отново атакува Киев с ирански дронове "Шахед", съобщи областната администрация. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 20 безпилотника, но в столицата са повредени обекти на енергийна инфраструктура. Отломки от взривовете са повредили многоетажна жилищна сграда.

Имало е няколко вълни от дронове, които са били насочени към обекти на критичната инфраструктура, каза шефът на областната военна администрация Олексий Кулеба.

Според Франс прес новите руски атаки са взели най-малко четири жертви в Киев и в други части на страната.

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че в новогодишната нощ са улучили с ракета казарма на мобилизирани руски военни в района на Макеевка, Донецка област, убивайки 400 от тях и ранявайки други 300. Според руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес убитите са 63. Няма независимо потвърждение на тази информация.

Според статус на украинския журналист Денис Казански във Фейсбук ударът е нанесен от американска установка за залпов огън "ХАЙМАРС" по училище, превърнато в казарма за мобилизирани. 

Голямото натоварване на клетка от мобилната мрежа е издало на лагера на мобилизираните руски резервисти в частично окупираната Донецка област в Източна Украйна, който бе поразен в новогодишната нощ, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Руската официална агенция се позова на източник от правоохранителните органи, формирани от местните сепаратисти.

Макеевка се намира на петнайсетина километра източно от Донецк. Редица руски коментатори признаха за нападението по професионално училище, където били разквартирувани войници, и че сградата е почти напълно разрушена, но уверяват, че жертвите са много по-малко, отколкото претендира украинската страна.

Снаряд попадна на уличен пазар в южния украински град Берислав и рани петима души, трима от които - тежко, съобщи херсонският областен управител Ярослав Янушевич в Телеграм. Тежко пострадалите са откарани за лечение в Херсон. Предполага се, че снарядът е изстрелян от танк в района на близкия окупиран от руснаците град Нова Каховка.

Украинските сили не са останали длъжни за руските нападения с дронове, става ясно от съобщения на властите в руските погранични Брянска и Воронежка област. В първата украински дрон снощи е ударил неуточнен "обект на енергийната инфраструктура", написа в Телеграм областният управител Александър Богомаз. Силен взрив е избухнал и на военно летище във Воронеж, предаде украинският информационен сайт НВ, без да даде повече подробности.

  

Междувременно, решението на жител на Киев да си направи заря за Нова година може да му коства влизане в затвора, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В Украйна е обявено военновременно извънредно положение, по силата на което е забранена употребата на пиротехнически средства. Внезапните гърмежи и експлозии пораждат тревога у хората в големите градове в страната, които редовно стават мишена на ракетни удари.

Четиридесет и седем годишният нарушител може да бъде осъден на пет години затвор, написа в "Телеграм" кметът на Киев Виталий Кличко. Негови съседи са подали сигнал в полицията за незаконна употреба на пиротехника. Полицията го е арестувала и е иззела пиротехническите средства от апартамента му. Ще му бъдат повдигнати обвинения в нарушаване на обществения ред.