Руските власти обвиниха в уронване престижа на руската армия 69-годишната пенсионерка Олга Слегина, предаде Радио „Свобода“. На жената е бил съставен съответният протокол.

Според версията на следствието Слегина направила дискредитиращите изказвания, докато била на почивка в санаториум. Както уточнява „ОВД-Инфо“ тя заявила, че „украинците защитават земята си“ и нарекла президента на Украйна Володимир Зеленски „умен и красив човек“.

По информация на журналистите доносът за изказването на Слегина бил изпратен от две сервитьорки и един от почиващите в станцията – сътрудник на Федералната служба за изпълнение на наказанията.

След няколко дни при пенсионерката пристигнали сътрудници на полицията и я съпроводили до отделението, където поискали да видят съдържанието на смартфона ѝ, заплашвайки я с административен арест.

По думите на жената съдържанието на съставения протокол ѝ било разказано устно, тъй като заради влошеното си зрение тя не могла да го прочете. При това в него ѝ се приписвали думи, които тя не била казала. И по-точно се твърдяло, че е заявила как „Зеленски скоро ще превземе Русия и за всички ще стане лошо“.

По думите на Слегина на 30 декември м.г. сътрудници на правоохранителните органи дошли да я закарат в съда, но заради високо кръвно налягане и понеже не се чувствала добре, тя не могла да присъства на съдебното заседание.

Още в началото на руското военно настъпление в Украйна президентът Владимир Путин подписа нов закон за фалшивите новини и дискредитирането на руската армия. По такива обвинения всеки, който публично се изказва срещу войната в Украйна, може да бъде подложен на съдебно преследване, ако думите му се различават от официалната терминология.

По данни към 22 декември м.г. в Русия са заведени 180 наказателни дела за фалшиви новини за руската армия. Обвинени са 146 човека, а в 21 от случаите обвиненията са за публикации, направени извън пределите на Русия.