Дни след като публично стана известно, че Русия е обявила за издирване сътрудника на разследващата мрежа "Белингкат" Христо Грозев и ден, след като от президентството се видяха принудени да покажат, че реакция от българска страна има, служебният премиер Гълъб Донев за пръв път коментира темата. И определи случващото се като "посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин".

Коментар Донев направи по време на последното за годината заседание на Министерския съвет, започвайки отдалеч.

"Работим в медийна среда, която не създава услужливо привлекателен образ на служебното правителство. Причината за това е само една - зачитаме принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всяка власт. Има един показател за работата на служебното правителство, който е отличителен - и той е уважението, с което се отнасяме към журналистите. Уважение към всеки един журналист, всеки ден, а не при извънредни обстоятелства, които биха донесли някаква полза", заяви Донев.

И продължи по същество:

"Българската държава чрез своите институции е в непрестанен контакт с журналиста Христо Грозев много преди информацията за неговото издирване от страна на Руската федерация да се превърне в гореща новинарска тема.

Действията за оказване на съдействие от страна на българското правителство не са реакция на натиск, както твърдят някои."

Подобно изказване се съдържаше и в изявлението от "Дондуков" 2 от вчера, като не стана ясно колко по-рано и от къде са били информирани българските власти за казуса "Грозев".

"Отбелязвам, че България не е била информирана по официален път от руската страна за повдигнатите на г-н Грозев обвинения. За нас този акт е неприемлив, той представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на български гражданин", посочи днес и служебният премиер.

Той припомни, че днес Министерство на външните работи очаква руската посланичка Елеонора Митрофанова да се яви за обяснения. Правителството чрез МВнР ще изрази официален протест срещу обявяването за издирване на Грозев и ще настоява за пълна информация относно основанията за това, посочи в тази връзка Донев.

"В интерес на сигурността на г-н Грозев е действията за неговата защита срещу потенциална заплаха да не се представят декларативно в новинарските емисии", посочи в заключение той, визирайки навярно критиките за мълчанието на властите досега.