И Цветан Цветанов, и Янаки Стоилов, и Лютви Местан откриха днешното заседание със съболезнования към близките на убитите в редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли Ебдо" и заклеймяване на терористите, които убиха общо 17 човека във Франция миналата седмица.

След задължителния жест, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов направи кратък преговор на предишния сезон на сериала "Народно събрание", в който премиерът Бойко Борисов предложил ръка на всички, едни я приели, други отказали с аргументи, а трети се опитали да саботират новото правителство. Правителство, което Борисов направил честно:

"Направи го честно, без задкулисие и договорки, и с ясното съзнание, че залага бъдещото на ГЕРБ за съдбата на България."

Бившият вътрешен министър подчерта множество успехи на управляващите.  Сред тях подчерта изплатените от ЕК средства по замразените доскоро оперативни програми, първите стъпки в "дългосрочната пенсионна реформа", и доказателството, че стабилно управление в България "е възможно и без участието на ДПС". Отбеляза, че ГЕРБ ще продължи да работи за референдум за задължителното гласуване.

В заключение Цветанов описа картинно основното предизвикателство пред управляващите:

"Успешния ход на коалиционната лодка зависи от това всички коалиционни партньори да гребат в една посока"

Янаки Стоилов, а не лидерът Михаил Миков, представи БСП на откриването на първата сесия за годината. Той започна с любопитна теза - че не само България, но и Европа, и целият свят започват един нов преход, свързан с увеличаващата се заплаха от радикалния ислям.

Стоилов с готовност изреди приоритетите, които БСП ще предлага през новата сесия, сред които са ключови промени в социалната политика - промяна на тълкуването на закона за доходите, спиране на покачването на трудовия стаж, и опции за гъвкаво пенсиониране на онези, засегнати от качването на пенсионната възраст.

След поетите ангажименти той разкритикува ГЕРБ за спрените десетки влакове на БДЖ, замразените социални плащания, и лошата дългова политика. Накрая отбеляза и работата на управляващите по кризата с КТБ, като поиска ГЕРБ да изпълни обещанието си по отношение на фалиралата банка:

"Нали обещахте международно разследване?", попита реторично депутатът.

Стоилов предложи временна комисия за пенсионните фондове, предупреди за нова бежанска вълна, и за финал разкритикува и външната работа на МС:

"Правителството  е в плен на сервилна външна политика." 

Лидерът на Движението за права свободи Лютви Местан също се изказа против тероризма:

"За първи път след 11 септември 2001 имаме толкова нагла демонстрация на терористични алтернативи - от една страна Ал Кайда, от друга - Ислямска държава."

После обаче приравни любимата си боксова круша - Патриотичния фронт - с ислямистите във Франция:

"Но ние сме длъжни да подчертаем, че сега светът все повече се превръща в заложник на нова вълна на тероризъм и национал-популизъм, който крие не по-малки опасности."

 Местан продължи систематично да излага тезата си защо Фронтът не трябва да е част от управлението, а накрая обеща подкрепа, ако ГЕРБ изключи патриотите от коалицията.

"Нашето политическо, гражданско и чисто човешко безпокойствие от присъствието на национал-популисткия Патриотичнен фронт придобива нови аргументи и нова конкретност," заяви Местан в типичния си стил.

За финал обеща предсрочни избори, ако ПФ не излезе от управлението, което определи като "нездрав популистки компромис."

След тази атака на трибуната излезе лидерът на ВМРО и съпредседател на Фронта Красимир Каракачанов. Той определи атентатът във Франция не само като стрелба срещу словото и срещу една от най-важните европейски държави, но и като стрелба по "нашата цивилизация, базирана на традиционните християнски ценности".

Разбира се, не можа да не върне жеста на ДПС и в представянето на приоритетите на патриотите започна с настояване за "пълното премахване на ДПС от властта".

След това засегна темата за увеличаване на тока, така съществена през зимните месеци, като повтори отново позицията на ПФ, че не трябва да има увеличение.  И подчерта важността на този проблем:

"Едно от условията за подкрепа на това правителство беше именно реформа в енергетиката."

Веднага щом изброи и другите приоритети - стягането на финансовата дисциплина, намаляване на загубите, и контрол върху монополите, Каракачанов веднага се обърна към Местан, връщайки часовника назад с десетилетие:

"Тъй като преди няколко дни той (Местан, бел.ред.) заяви, че неговата партия е партия на малцинствата в България. Спомня ли си, че по време на Тройната коалиция, която беше с мандата на ДПС, се обяви "Десетилетие на ромската интеграция". Знаете ли какво стана с това десетилетие? То приключва тази година. И какво стана с включването на ромите? ДПС много успешно ги включи и ги интегрира в системата за купуване на гласове."

Без колебание Каракачанов продължи с Местан и описа Движението така:

"Партия, която разделя българското общество, партия, която се прегърна с Ердоган и Давитоглу, партия, която опасно се заиграва с ислямската религия." 

Накрая обаче подчерта, че не счита ДПС за врагове, а за "опоненти и фактор, който разделя българското общество".

За финал Каракачанов обобщи ситуацията в България:

"Докато у нас се раждат деца на невръстни, 14-16 годишни майки, едно българско семейство преди 7 години напусна България, за да отиде в Кипър и да търси по-добър и лек живот."

Разбира се, Местан с готовност продължи спора, подигравайки се на разнообразните партийни съюзи на ВМРО през годините:

"За разлика от Каракачанов никой от тази ПГ (ДПС - бел.ред) не прескача от ОДС към Ковачки, сега при Симеонов, за да се вреди в едно или друго издание на НС”

"Тази година за разлика от европейските лидери ще крачите ли в едно с наместника си от Луков марш? Ще крачите ли на Луков марш и тази година в центъра на София?” запита Местан.

Каракачанов приключи първия спаринг за сесията с препоръката г-н Местан да прочете "малко литература".