"Не можеше да сработи. Нека да сме наясно, каквито и хора да се предлагат, става въпрос за политически мандати, това не са технически кабинети. ГЕРБ не е излязла от изолацията, в която попадна през 2020 г."

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред БНТ проваления предизвестено опит на ГЕРБ да състави правителство, начело с неврохирурга проф. Николай Габровски. То бе представяно като експертно правителство, но както е известно, не срещна подкрепа в пленарната зала.

"Никога не е късно човек да има надежда", пък заяви Йотова по адрес на втория мандат - този на "Продължаваме промяната".

От ПП засега провеждат консултации за правителство на малцинството.

За вицето на Румен Радев успокояващо било това, което се чувало от кандидат-премиера на ПП акад. Николай Денков - че се работи по програма, така че можело да има програмно правителство на малцинството. Йотова смята за честна позицията на ПП да не се предлага гласуване на правителство, ако няма съгласие около програмната декларация.

Тя обаче вижда един общ за партиите проблем: Всички те говорят, че трябва да се изпълнят приоритети за определен период от време - най-далечният период е местните избори другата есен. Кой би се ангажирал с това? Ако те (министрите) взимат добри решения за България, защо трябва да се слага срок. Това създава една допълнителна атмосфера на несигурност - нещо, което да изтърпим, защото после ще дойде по-добрият избор - обоснова се Йотова.

От посланията на самите партии щяло да зависи на кого Радев ще връчи третия мандат, заяви още тя. Първото условие било кой ще даде най-добрата картина за България в контекста на справянето с кризата. Второто - кой има най-голяма възможност да състави кабинет.

Служебните кабинети на Радев вдигнали много летвата - изтъкна Йотова. На няколко пъти. И изброи успехите, според нея, на последния кабинет. Така, наример, за Шенген направил повече за два месеца отколкото през последните 12 години било направено. "Победа на служебния кабинет" било и че "Лукойл" най-сетне плати данък на държавата (макар това да бе изтъргувано от "Лукойл" срещу разрешение за износ, б.р.)

"Абсолютно необясним, изисква незабавна реакция на българската държава". - Така пък Йотова коментира случая с малолетния син на посланика ни в САЩ Георги Панайотов, на когото "Луфтханза" отказала помощ с мотива, че България е част от руската федерация. "Не сме доказали твърдението", смята вицепрезидентката. "Това е толкова необяснимо. Това е дете на 12 години. В какъв свят живеем, що за сегрегация е това!", възмути се тя.

Но бе попитана за противоречичвите послания за българската позиция за войната на Путин в Украйна, които идват именно от Румен Радев. Нямало друга такава страна в ЕС, която да е реагирала толкова бързо, колкото България, твърди заместничката на Радев.

"Твърдя, че в нито една ситуация не сме дали повод за някакво друго тълкувание на българската позиция", заяви още тя.

От думите й се разбра и че надали Радев ще наложи вето на ратификацията за пращане на военна помощ за Украйна, за каквото го призоваха от БСП. Решението на парламента било прието с огромно мнозинство, изтъкна тя.

"Слава богу, има такъв запис в конституцията" - възкликна Йотова накрая по повод дългите управления на Радев със служебни правителства - защото партиите са неспособни да се консолидират около правителство.