Правителството не знае как и дали въобще е възможно да поиска от Европейската комисия отлагане на затварянето на част от въглищните ни централи, договорено в Плана за възстановяване и устойчивост.

Това потвърди вицепремиерът Атанас Пеканов по време на форум с Минно-геоложката камара. Представителите на сектора поискаха именно разговори с Европейската комисия и отказ от поетите ангажименти. 

Причината - без въглищата системата е застрашена в периоди на висока консумация, заради износа към съседните страни. През последните седмици се видя и че при затварянето принудително на един блок от АЕЦ "Козлодуй", именно ТЕЦ-овете изнасят тежкия товар по захранването на системата и само те позволиха да не стигаме по системно нетно внасяне на електроенергия.

"Това е един доста дълъг процес, разбира се, че служебният кабинет сигурно може да го започне, но процесът по отваряне на Плана (за възстановяване и устойчивост) е процес по предоговаряне на тези параметри, след което одобрение на Плана от всички страни членки. Това е дълъг процес. В момента още не можем да преценим на европейско ниво колко е възможно да се откажем от всички тези цели", заяви обаче Пеканов. 

Все пак от думите му се разбра, че България не е единствената страна в такова положение и че постоянно текат разговори между енергийните министри на блока, в които може да се намери решение за предоговаряне на старите ангажименти.