Главният прокурор Сотир Цацаров поиска по-точни формулировки и обсъждане в професионалната общност на Стратегията за съдебна реформа, към която той се отнасял като цяло позитивно.  Това стана ясно при обсъждане на документа в правната комисия на НС. Според Цацаров има идеята за разделянето на ВСС на две колегии е добра. Различията се отнасят до модела на ВСС. Предлаганият модел, смята главният прокурор, е странно смесен – непостоянно действащ ВСС, в който действат постоянни комисии.

Втората група бележки се отнасяли до частта в стратегията, която е посветена на прокуратурата. Цацаров цитира записаното там за ефективна прокуратура: изработване на нов организационен модел на прокуратурата в рамките на съдебната власт, отчитаща разделението на ВСС на две колегии. Той каза, че очаквал да види в стратегията поне предложенията на прокуратурата за децентрализацията, но имало само една препратка.

"Мисля, че текстовете за прокуратурата, се нуждаят от редакция", произнесе се Цацаров.

Според главния прокурор стратегията трябва да бъде документ, който носи по-голяма степен на конкретика.

"Документът е изпълнен е с добри намерения, но ако се запази в този вид, той рискува да е поредната общо формулирана стратегия", каза той.

"Аз ще подкрепя стратегията, имам желание да я подкрепя, защото мисля, че реформата в съдебната система е без алтернатива", отново потвърди позицията си и на обсъждането Мая Манолова от БСП.

Обсъждането на стратегията продължава на следващото заседание на правната комисия.