След продължил месец процес и девет дни обсъждания съдебни заседатели в Лос Анджелис признаха Харви Уайнстийн за виновен в изнасилване и сексуално посегателство на само една от четири жени, обвинили го, че непозволено се е възползвал от тях, предаде Асошиейтед прес.

Той беше признат за виновен по три обвинения, свързани с италианска актриса и моделка, представена на делото като Джейн Доу 1. 

Уайнстийн (70 г.) досега е излежал две години от 23-годишна присъда за изнасилвания и сексуални посегателства в Ню Йорк, която той обжалва. В последното дело той може да получи до 24 години затвор в Калифорния, когато объде обявено наказанието му.

Той беше признат за виновен в изнасилване, насилствено орално съвокупяване и в това, че се появил неканен пред вратата на хотелската стая на жена по време на филмовия фестивал в Лос Анджелис през 2013 г.

Една от обвинителките на Уайнстийн, Дженифър Зибел Нюсъм, кондокументалистка и съпруга на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, даде едни от най-драматичните показания пред съда, твърдейки, че Уайнстийн я е изнасилил в хотелска стая през 2005 година, но заседателите не стигнаха до решение в нейния случай.

Друга жена, Лорън Йънг, представила се като модел и начинаеща актриста сценаристка, каза, че Уайнстийн я е награбил в банята на хотелската ѝ стая и е мастурбирал пред нея, когато са се срещнали да обсъдят неин сценарий. По липса на доказателства и свидетелски показания заседателите не се споразумяха да признаят Уайнстийн за виновен и в нейния случай.

Защитата на подсъдимия подчерта, че нито една от обвинителките му не се е обърнала към властите веднага след събитията, които описват, а са намерили смелост за това, едва когато движението #MeToo на жените жертви на сексуално насилие е набрало инерция в САЩ. Адвокатите на Уайнстийн казаха също, че две от обвинилите го жени, включително една за изнасилването на която е признат за виновен, са излъгали изцяло и че са имали напълно доброволен сексуален контакт с него.

Общо близо 90 жени, между които Анжелина Жоли, Гуинет Полтроу и Розана Аркет обвиниха Уайнстийн в сексуален тормоз, сексуални посегателства или изнасилвания, припомня АФП. Но той не беше съден за тях заради изтекла давност, тъй като някои от събитията са още от 1977 година.