През третото тримесечие на годината разходите за труд за отработен час в Европейския съюз са се повишили с 3,4 на сто спрямо същото тримесечие на предходната година, докато тези в еврозоната са нараснали с 2,9 на сто, сочат най-новите данни на европейската статистическа агенция "Евростат", публикувани днес, пише БНР. 

Разходите за труд на фирмите включват не само възнагражденията и работните заплати, изплащани на наетите лица, но и непреки разходи за труд - предимно вноски за социално осигуряване, плащани от работодателя.

В ЕС заплатите и надниците за отработен час са се увеличили с 2,8 на сто през третото тримесечие на годишна основа, а непреките разходи за труд са скочили с 5,3 на сто.

В същото време в еврозоната заплатите и надниците са били нагоре 2,1 на сто, а непреките разходи за труд - с 5,3 на сто.

Трябва да се има предвид, че макар статистиката да звучи положително, то за България случаят не е точно такъв. Страната ни има една от най-ниските производителности на труда в блока и постоянното повишение на разходите на работодателите за труд ускорява инфлацията. Реално дори работниците да не изработват своите заплати и социални плащания работодателите са длъжни да ги увеличават заради демографското положение и все по-малкото квалифицирани кадри. Тези допълнителни разходи, очаквано, влизат в крайната цена на продуктите и услугите.