Във Франция бяха издадени първите присъди за оправдаване на кървавите атентати в Париж, взели 17 жертви, предаде ТАСС.

Престъплението бе добавено наскоро в Наказателрния кодекс още през ноември 2014 г.

21-годишен мъж в Тулуза бил осъден вчера на 10 месеца строг затвор вчера. Той бил арестуван, след като в трамвай декларирал солидарността си с братята от алжирски произход Саид и Шериф Суаши, разстреляли 12 души в редакцията на в. "Шарли ебдо". Той пътувал без билет и се скарал с контрольорите. "Братята Куаши бяха началото, аз трябваше да бъда с тях, за да убием повече хора", заявил мъжът.

"Приложихме за първи път закона от 14 ноември 2014 г., засилващ мерките за борба срещу тероризма", заяви прокурорът Патрис Мишел пред АФП. "Борбата трябва да се води на всички равнища, това е работа на гражданите и на магистратите, не трябва да се отстъпва и на сантиметър".

Друг мъж пък е бил осъден в град Тулон на 1 година затвор. 27-годишният французин публикувал във фейсбук снимки на джихадисти с коментар, оправдаващ кървавите атентати в Париж. Той все още е на свобода, защото прокурорът не е поискал да бъде арестуван. Според адвоката му човекът искал да се пошегува и да провокира хората.

Процеси по аналогични обвинения се водят в Страсбург и Ница. Те обаче са отложени, но двамата обвиняеми са задържани в ареста. Първият публикувал във фейсбук снимка на автоматична пушка, поставена на земята заедно с няколко пълнителя. Към тях той добавил думите: "С целувки от Сирия. Бай-бай, Шарли!" Другият на два пъти изкрещял към полицаи: "100 процента Куаши!".

Мъж от град Души ле Мин бил задържан, след като в нетрезво състояние блъснал колата си в друг автомобил. Той отказал да даде проба за алкохол, държал се предизвикателно и ударил шофьора на колата, която бил блъснал. Освен това 30-годишният мъж заявил пред полицаите, че братята Куаши трябвало да убият повече хора. , добавил той. В резултат мъжът получил присъда от 4 години затвор. ОТнета му е шофьорската книжка, а гражданските му права ще бъдат ограничени в продължение на три години.

Няколко души бяха осъдени в Тулуза и в Орлеан за насилие, след като заплашили полицаи да ги застрелят с автомат "Калашников" - оръжието, използвано от атентаторите в Париж, които отнеха живота на 17 души.