Парламентът гласува на второ четене Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

166 депутати бяха "за", а 48 "против". Нито един депутат не гласува "въздържал се".

Основни противници на ратификацията бяха БСП и "Възраждане".

От БСП твърдяха, че депутатите не са наясно какво точно пращаме на Украйна. Освен това се дава възможност на бъдещи правителства да променят споразумението без санкция на парламента.

След гласуването лидерката на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да наложи вето на ратификацията.

От "Възраждане" избълваха поредната порция руска пропаганда и антиевроатлантическа риторика.

Списъкът с оръжия няма да бъде обнародван в "Държавен вестник", решиха още депутатите. От БСП поискаха списъкът да бъде разсекретен и публикуван. Предложението обаче беше отхвърлено.

Очевидно е, че в залата има "коалиция на войната", която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна, заяви Нинова след гласуването и призова президентът да наложи вето на закона за ратифициране на споразумението. Тя отбеляза, че това, което е гласувано днес, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като министърът е подписал договор, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

"Тъй като нямаше разум и отговорност днес в залата, призоваваме президентът да наложи вето", апелира Нинова.