Португалската футболна федерация съобщи, че старши треньорът на националния отбор Фернандо Сантош е напуснал поста си. По-рано през деня медиите в страната и в Западна Европа първи обявиха раздялата между двете страни.

Сантош бе начело на Португалия от 2014 г. насам и постигна едни от най-големите успехи в историята на тима. През 2016 г. той стана европейски шампион, а през 2019 г. взе трофея в първото издание на Лигата на нациите.

На Световни първенства обаче португалците така и не успяха да постигнат нещо значимо под негово ръководство. През 2018 г. в Русия "щитовете" загубиха на осминафинал с 1:2 от Уругвай.

Преди дни отстъпиха с 0:1 на Мароко на четвъртфинал в Катар. Загубата от африканския тим беше приета тежко в страната, тъй като всеобщото мнение бе, че Португалия никога не е разполагала с по-талантлив и балансиран отбор.

"След едно от най-добрите участия на националния отбор на Световно първенство, Португалската футболна федерация и Фернандо Сантош стигнаха до извода, че сега е правилният момент да се разделят и да бъде започнат нов цикъл", заявиха от федерацията.

За осем години като старши треньор Сантош изведе Португалия в 109 мача, като постигна рекордните в историята на селекцията 67 победи, а също така 23 равенства и 19 загуби. 

От Португалската футболна федерация добавиха, че започват процес по търсене на нов старши треньор. Най-споменаваното име е на настоящия мениджър на италианския "Рома" Жозе Моуриньо.