Посланиците на страните от ЕС постигнаха съгласие за деветия пакет санкции срещу Русия, съобщи чешкото председателство на Съвета. По-късно новината бе потвърдена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Ограничителните мерки трябва да бъдат одобрени днес на писмена процедура.

Това е третият пакет, договорен по време на чешкото председателство, което започна на 1 юли и ще приключи в края на годината.

Пакетът бе представен на 7 декември от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той предвижда пълна забрана на износа на двигатели на дронове за Русия, както и за всички трети страни като Иран, които биха могли да й ги доставяj.

ЕК предлага също в санкционния списък да бъдат добавени още близо 200 лица и образувания. Сред тях са руските въоръжени сили, отделни военнослужещи и компании от отбранителната индустрия, както и членове на Думата, Съвета на федерацията, министри, губернатори и политически партии. Друга идея е санкционирането на още 3 руски банки.

Европа иска да наложи и нов контрол и ограничения на износа, най-вече на стоки с двойно предназначение. Сред тях са основни химикали и нервнопаралитични агенти, електроника, съставни части за информационни технологии.

Предвижда се спиране на излъчването на 4 руски канала.

САЩ санкционират за поведение в подкрепа на войната

САЩ имат много строги правила, които не позволяват човек да бъде наказван заради убеждения или реч. Но когато виждат действия, подкрепящи войната в Украйна, тогава налагат санкции.

Така отговори на въпрос на Клуб Z американският дипломат Джеймс О’Брайън – шеф на Службата за координиране на санкциите към Държавния департамент. Той даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Въпросът ни бе - дали САЩ смятат да наложат мерки срещу партии в ЕС, поддържащи контакти с парламентарните сили в Русия. Вашингтон вече е обозначил всички членове на Думата и много други руски представители, замесени в незаконните опити за анексиране на украинска територия.

Вчера САЩ посочиха 29 руски областни губернатори, които смятат за част от военната машина на Москва и че са свързани с насилствената мобилизация, каза О’Брайън. Същата стъпка бе приложена и към олигарха Владимир Потанин и шефовете на руските железници (РЖД).

„Важното е да бъдат осветени престъпният характер и насилието, присъщи на тази война“, изтъкна дипломатът.

И допълни, че САЩ са взели на мушка подкрепяните от Русия действия, включително кибератаката в Молдова. О’Брайън увери, че американците ще наблюдават много внимателно начина, по който Кремъл се опитва да повлияе на провежданите се обществен дебат и политики в различните страни.

„Ще продължим да обозначаваме, да санкционираме хора въз основа на тяхното поведение, чрез което все повече и повече представители на руската политическа класа показват, че нарушават основните правила на международната система.

От значение е поведението и по-специално всякакво поведение, което подкрепя войната и опитите за анексиране на украинска територия“, заключи Джеймс О’Брайън.