Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия през 2022 г. ще се свие с около 2,5 на сто. Това заяви днес президентът Владимир Путин на заседание на Съвета по стратегическо развитие и национални проекти, предаде ТАСС. 

Спадът, предричан както от западни, така и от някои руски експерти, не се е случил въпреки обявената от западните страни икономическа война срещу Русия, каза държавният глава. 

Доставките на руски газ в източно направление до 2030 г. ще се увеличат до 88 млрд. куб метра, допълни той. 

Още към 2025 г. реализацията на редица проекти ще даде възможност за увеличаване на доставките в източно направление до 48 млрд. куб метра, а към 2030 г. - до 88 млрд. куб метра, посочи Путин. 

По думите му това са над 60 процента от доставките в западна посока през 2021 година. 

Русия ще разшири търговското си сътрудничество с нови партньори, включително чрез рязко засилване на газовия износ за Китай, подчерта Путин, цитиран от Ройтерс. 

Москва ще развие икономическите си отношения с партньори в Азия, Африка и Латинска Америка, за да противодейства на западните усилия да изолират икономически Русия, каза той.  
   
В речта си, която бе излъчвана по телевизията, президентът обеща, че пенсиите и минималната заплата ще продължат да се увеличават. 
 
Русия започна да продава природен газ на Китай в края на 2009 г. по газопровода "Силата на Сибир", по който са доставени около 10 млрд. куб метра синьо гориво през 2021 г., а през 2025 г. се очаква да бъде достигнат пълният капацитет на съоръжението от 38 млрд. куб метра. Планира се и втори подобен газопровод през Монголия. 

БТА