Една жена загина, а 83-ма души бяха откарани в болница, като двама от тях са в тежко състояние, след като влак в метрото във Вашингтон, САЩ, се напълни с дим. Инцидентът се е случил късно вчера на Жълтата линия към Вирджиния, която тъкмо напускала спирката Л'Енфант Плаза, разказва в. "Вашингтон пост".

Гражданите кашляли от дима. Снимки БГНЕС

На около 250 метра навътре в тунела, влакът рязко спрял, а светлините изгаснали. Според пътниците кабините изключително бързо се напълнили с дим. Отнело близо час, преди пожарникарите да дойдат и да ги изкарат от вагоните, ескортирайки ги обратно до спирката. Докато чакали, много кашляли, а някои и припадали, разказват свидетели.

Неясно видео, заснето от пътник, показва ситуацията в един от вагоните.

Салех Деймигър, авторът на видеото, споделя, че си е мислел, че ще умре. 

"Хората се давеха, хората крещяха. Не можехме да се видим. Една жена започна да се моли", разказва той. 

Случаят се разследва в детайли от вчера вечерта. В нощен брифинг Националният борд по транспортна безопасност обяви, че вероятно става въпрос за късо съединение, предизвикано от проблем при кабелите, които захранват третата релса. Поради размерите на захранването се е отделил много дим. Няма данни да е имало пожар.

Началникът на метрото Ричърд Сарлес обаче е казал пред репортери, че точната причина още не е установена.

Полиция веднага отцепи района на спирката на метрото.

Според началника на пожарникарите Юджийн Джоунс обаче, забавянето на неговите хора въобще не е било толкова дълго, колкото го описват пътниците. Огнеборците не могли да влязат веднага, защото трябвало да се провери дали е спрян токът по третата релса, способен да убие човек мигновено.

“Макар в тунела да е било тъмно и по всичко да е личало, че токът е изключен, пожарникарите са чули влакове на долните нива на спирката, и са искали да бъдат сигурни, че по линията не тече електричество, преди да пуснат хората в тунела", обяснява Джоунс.

Пътниците обаче бързо се паникьосали заради тъмнината и дима. 

“Токът спря. Влакът спря. Лампите загаснаха. И се появи дим, разказва пътникът Джейсън Хил, на 31. - Натрупа се бързо, човече, докато не можехме да виждаме нищо. В крайна сметка бяхме практически без въздух."

Спирката на метрото Л'Енфант Плаза.