Крайнодесният атентатор Стефан Б., който преди две години нападна синагогата в Хале и уби двама души, е взел заложници в затвора край Магдебург вчера вечерта. 30-годишният мъж излежава там доживотна присъда.

Екшънът е продължил малко повече от час, като все още не се знаят подробности за това как точно и защо е станало всичко. Полицията съобщи, че затворникът е успял да плени двама служители в затвора около 21:00 ч. вчера. Другите служители обаче се притекли на помощ на колегите си и след около час опити те да бъдат освободени, най-накрая успели да неутрализират похитителя. Стефан Б. е пострадал по време на операцията.

След като става ясно, че в затвора са взети заложници, полицията направи мащабна акция. Тежко въоръжени части бяха разположени пред затвора. Дали и как полицаи са помогнали при неутрализирането на похитителя още не е ясно.

Б. е смятан за проблемен затворник. През уикенда на Цветница през 2020 г., в качеството си на обвиняем по делото в Хале, той прави опит да избяга от затвора в Хале. По време на упражнение в двора той прескача 3,40-метрова ограда и търси начини да излезе от затвора в продължение на пет минути без надзор, преди съдебните служители да го хванат отново.

На 9 октомври 2019 година крайнодесният атентатор се опита да нахлуе в синагогата в Хале на най-големия еврейски празник Йом Кипур, и да предизвика клане. Той хвърли запалителни и взривни устройства в пълната с хора сграда и стреля по входната врата. След като не успя да влезе в храма, Стефан Б. застреля случаен 40-годишен минувачи 20-годишен младеж, който работел в магазин наблизо. При бягството си той рани няколко души.

По данни на Министерството на правосъдието затворът в Бург, недалеч от магистрала А2, разполага с 637 места за затворници от затворен тип и 18 места за превантивно задържане.