Президентът на Украйна Володимир Зеленски прогнозира, че войната на Русия срещу страната му ще свърши, ако руският му колега Владимир Путин умре.

Ако това се случи, "вертикалата на властта" в Русия ще рухне и държавата ще бъде парализирана, смята Зеленски, който говорѝ в "Моят следващ гост не се нуждае от представяне" на Дейв Летерман по Netflix.

"Ако Путин умре, няма да има война", каза Зеленски. "Точно с това е опасен авторитарният режим, той е голям риск. Защото не може всичко да зависи от един човек. Когато такъв човек си отива, институциите спира. Ако него го няма, те ще се занимават с вътрешна политика, но не - с външна".

Украински медии и коментатори и западни наблюдатели често говорят, че руският лидер е тежко болен физически и психически, но няма обективни данни, които да потвърждават това. "Диагнозите" варират от болест на Паркинсон до различни видове рак, а изводите се правят възоснова на детайли във външния вид, движенията и поведението на Путин, след като той нареди военното нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г.