Проф. Николай Габровски да е кандидат за министър-председател и с третия мандат. А ако президентът Румен Радев го даде на "Демократична България" - най-добре.

В списъка с министри на номинирания от ГЕРБ за премиер е и бившият военен министър от правителството "Петков" - Драгомир Заков.

Това са последните тезиси и информации, които идват от партията на Бойко Борисов координирано този уикенд. Тон зададе вчера самият Борисов с поредното си "живо", като заяви, че при провал на първите два мандата, от партията му щели да настояват, който и да вземе третия, да предложи Габровски за министър-председател и да припознае експертния кабинет, който, пак бе подчертано, неврохирургът сам редял. Този кабинет трябвало да е срочен - докато се решат проблемите на хората, заяви още Борисов.

Тази сутрин пред бТВ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев доразви казаното от лидера си. Но, коментирайки кой може да получи третия мандат, направи препратка към решението на партията да не се коалира с БСП. Затова най-добре било Румен Радев да го връчи на ДБ. Не че Добрев имал право да се меси в решението на президента.

На няколко пъти обаче той вкара в оборот името на Заков като част от кабинета "Габровски" - като провокация към "Продължаваме промяната" - как депутатите й ще гласуват против кабинета на професора, като вътре има бивш министър от нейната квота.

На многократно зададените въпроси е ли е Заков в списъка "Габровски" или не, Добрев не отговори еднозначно. По информация на Клуб Z обаче в действителност той е проектоминистър. 

Припомняме, че Заков бе избран за министър на отбраната като компромис. Премиерът тогава Кирил Петков бе предложил Тодор Тагарев, но лидерката на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова остро се противопостави - заради репутацията на Тагарев като проамерикански настроен експерт. И името на Заков се появи в последния момент като решение за гласуване от парламента. 

Вицепремиерът в служебния кабинет Иван Демерджиев обяви по Нова тв, че има информация, че Габровски търси вътрешен министър от редиците на МВР. Самият той обаче не е получавал покана, а и подчерта, че не би приел. Демерджиев разясни, че в редиците „сигурно е имало покани”, но доколкото знаел, те не били приети.

"Беше ясно, че ще се търси човек, който да лансира ново политическо поведение и послание. Не е еднолично решение, а взето от ръководството. Предложеният кабинет ще е от партийно необременени лица, ползващи се с висока експертност и обществено доверие. Преди някой да даде гласа си "за" кабинета или "против", трябва да се запознае с хората, а не да гласува, защото не харесва ГЕРБ. Няма да забраним или призовем някого да не подкрепя кабинета", коментира по темата и Росен Желязков по Нова тв.

Относно третия мандат той обясни, че било ясно, че ще бъде даден след Нова година.