Световната премиера на испанско-българската копродукция Nobody Wants the Night ("Никой не желае нощта") на испанската режисьорка Изабел Коаксе открива 65-ия международен филмов фестивал в Берлин на 5 февруари.

Филмът участва в Международния конкурс на Берлинале - един от най-престижните кинофоруми в света. Български копродуценти са компанията One More Movie (Димитър Гочев, Ариел Илиеф), а изпълнителен продуцент е Дейвид Варод.

Да открие един филм Берлинале, е голяма чест и признание за качествата му. А участието на България в него е отлична реклама за нашата кинематография. Особено в дните, когато започват "всенародните тържества", организирани от Националния филмов център по случай 100-годишнината на българското кино. А къде е съвременното българско кино, което през 2014 г. загуби 12 милиона лева и в момента е в ступор, може да отговори само и. д. директор на НФЦ Георги Чолаков. Който, впрочем, има нещо общо с "Никой не желае нощта", но за това - накрая. Нека първо отдадем дължимото на филма.   

Разказът ни пренася в 1908 година, в арктическите ледове на Гренландия, и следва храбри жени и амбициозни мъже, които биха жертвали всичко в името на любовта и славата. Актьорският екип включва изключителни имена: носителката на "Оскар" Жулиет Бинош („Английският пациент”, „Камий Клодел 1915”), японската актриса Ринко Кикучи („Вавилон”, „Братята Блум”), Гейбриъл Бърн („Обичайните заподозрени”). Снимките на филма са реализирани в България, Норвегия и Испания.

„Много съм радостен, че Nobody Wants the Night ще открие Берлинале 2015. Изабел Коаксе е създала един впечатляващ и интересен портрет на две жени в изключителни обстоятелства”, споделя директорът на фестивала Дитер Кослик. „Този ще бъде и първият филм, който ще се прожектира със системата Dolby Atmos® в Берлинале Палас.”

По този повод Клуб Z от сърце честити на българските кинематографисти 100-годишнината от първата прожекция на български филм ("Българан е галант", реж. Васил Гендов) и им желае творчески успехи. Как ще ги постигнат, е въпрос на друг разговор. Но сме длъжни да споменем и следния факт:

Както казахме по-горе, настоящият и. д. директор на НФЦ, който с патос организира празненствата около киноюбилея на фона на спрени от съдебни дела продукции и практически нулева 2014 година за българското кино (причинена лично от него), има нещо доста общо с филма "Никой не желае нощта", откриващ Берлинале.

И общото е, че Чолаков нарича "съдебен рекет" реакцията на Росица Караджова срещу фрапантните нарушения в НФЦ, а неговата продуцентска фирма (която той в момента се прави, че не е негова) се е опитала в началото на 2013 г. чрез съдебно дело да спре българското съфинансиране на "Никой не желае нощта". Защо ли? Ами защото неговата фирма "Геополи" също имала проект за финансиране в същата категория. В средата на миналата година Чолаков окончателно губи делото и благодарение на това сега Берлинале ще бъде открит с филм, под чието заглавие пише "Копродукция на Испания и България".

Междувременно, организирайки с държавни пари купоните покрай 100-годишнината на киното ни, Чолаков (респективно НФЦ) продължава да губи дело след дело в съда и никой не бива да се учудва, ако и 2015 г. стане нулева за същото това кино.