На пощенските адреси на германски граждани започнаха да пристигат писма, уж от генералното консулство на Украйна в Дюселдорф, с предложение да се присъединят към чуждестранния легион в нападнатата от Русия държава срещу парична награда, пише в четвъртък киевското издание “Европейская правда”..

То се позовава на говорителя на украинското външно министерство Олег Николенко на страницата си във фейсбук.

"Тези писма са фалшиви. Украинското консулство не е изпращало подобни съобщения. Консулите вече са се обърнали към германската полиция за разследване", се казва в съобщението.

Министерството на външните работи отбеляза, че разглежда разпространението на фалшиви писма като част от руска кампания за дезинформация, която има за цел да дискредитира украинската дипломация и да подкопае подкрепата за Киев от Германия и нейните граждани.

Миналата седмица служител на украинското посолство в Мадрид получи леки наранявания при експлозия на пакет, адресиран до посланика, в помещенията на дипломатическата мисия. Испанските власти квалифицираха инцидента като терористично престъпление.

След него посолствата на Украйна в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия, Италия, генералните консулства в Неапол и Краков, както и консулството в Бърно получиха кървави пакети, които имаше очи на животни.

Към 7 декември вече са регистрирани 31 случая на заплахи срещу украински дипломати в 15 държави, съобщава украинското външно министерство, цитирано от в.”Европейская правда”.