Измененията на "Хартиената коалиция" в Изборния кодекс още не са обнародвани в "Държавен вестник", но група депутати пак предлага отваряне на закона. 

В деловодството на Народното събрание е внесен вчера проект, подписан от "Възраждане", като единственото предложение за изменение в него не е изненада - от партията на Костадин Костадинов настояват всички парламентарно представени партии да имат членове в Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Сега представителство в ЦИК нямат както "Възраждане", така и "Продължаваме промяната" и "Български възход".

Конкретно групата депутати са внесли сходно на старото предложение, останало обаче извън приетите от "Хартиената коалиция" промени - съставът на ЦИК да бъде увеличен от 15 на 25 души, като всички те са предложени от парламентарно представените партии и коалиции след последните проведени избори, а комисията отразява пропорционално разпределението на формациите в НС и може да се променя по време на мандата.

Припомняме, че при последния ремонт на ИК правната комисия в парламента бе постигнала консенсус по този въпрос - че трите партии, които нямат представителство в ЦИК, трябва да намерят такова. В зала обаче, на продължилото два дни заседание, мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС не подкрепи текста, който бе подкрепило иначе преди това. За това "Хартиената коалиция", която има свое представителство в ЦИК, бе обвинена в опит да си осигури "служебна победа" при предстоящи избори.

Тогава оттам се оправдаха неофициално, че нямало време да се отваря наново процедурата по избор на членове на комисията, което е спорно, предвид факта, че президентът Румен Радев към онзи момент дори не бе връчал още първия мандат за съставяне на правителство. Предложението на "Възраждане" предпоставя смяна на целия сегашен състав на ЦИК, а не допълването му с още 10 души от партията, ПП и формацията на Стефан Янев. 

Факт обаче е, че сега в комисията има представители на формации, които не са в НС. Такава например е самата председателка Камелия Нейкова, която е от квотата на "Има такъв народ". Както и зам.-председателката Росица Матева - член от квотата на формацията на Мая Манолова. Членовете на комисията имат 5-годишен мандат.

Засега обаче не е ясно дали измененията, внесени от "Възраждане" изобщо ще бъдат подложени на разглеждане. Случи ли се това, почти гарантирано ще завалят още десетки предложения за "ремонт на ремонта". Иначе се очаква преидентско вето на последните изменения.