Сенаторът демократ от САЩ Рафаел Уорнък беше преизбран на оспорван балотаж на изборите в щата Джорджия, увеличавайки крехкото мнозинство на партията си, след като победи републиканеца Хършъл Уокър - бивша футболна звезда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

При 98% преброени гласове Уорнък печели 51,3 процента срещу 48,7 за Уокър, по данни на Асошиейтед прес. Балотажът между двамата бе предизвикан, след като на междинните избори на 8 ноември нито един от тях не премина 50-процентовата бариера.

Лявата партия вече разполага с абсолютно мнозинство от 51 сенатори в 100-местната горна камара. Показателно е, че върлият тръмпист Уокър, който обвинява демократите, че са откраднали победата на Тръмп на президентските избори през 2020 г., призна поражението си.

Победата на Уорнък утвърждава Джорджия като щат, който със сигурност ще играе важна роля на президентските избори през 2024 година. Демократите успяха да спечелят три сенатски надпревари през последните две години в бившата крепост на републиканците. Джо Байдън стана първият кандидат-президент на Демократическата партия от Джими Картър насам, който го спечели на президентските избори.

Поражението на Уокър е неуспех и за Доналд Тръмп, който се опитва да спечели номинацията на републиканците, за да се кандидатира отново за Белия дом през 2024 година. Бившият президент на САЩ подкрепи Уокър и десетки други високопоставени републиканци на тазгодишните междинни избори, но те постигнаха смесени резултати в най-оспорваните надпревари.

"Тази вечер гласоподавателите в Джорджия се застъпиха за нашата демокрация, отхвърлиха Ultra MAGA-изма (популизма на Тръмп - б.р.) и най-важното: изпратиха добър човек обратно в Сената. За още шест години“, написа Байдън в Туитър.

Изборният триумф на партията не променя баланса на силите в Сената, над който демократите вече си бяха осигурили 50 места на междинните избори на 8 ноември: при паритет на вота в горната камара решаващ е гласът на вицепрезидента, в случая демократа Камала Харис. 

Но победата на Уорнък, пастор в църквата в Атланта, където някога е проповядвал лидерът на движението за граждански права Мартин Лутър Кинг, предоставя на демократите абсолютното мнозинство, от което се нуждаят, за да извършват по-голям контрол в комисиите, както и да назначават по по-бърза процедура федерални съдии. 

Републиканците си върнаха Камарата на представителите миналия месец, но с много по-малко мнозинство от очакваното.