Американският президент Барак Обама практически е солидарен с ислямистите, заяви днес Алекс Алексиев, експерт по тероризъм и радикален ислям. Живеещият в САЩ председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания беше подчертано критичен към американския президент в предаването Дикoff по Нова телевизия.

Той коментира геополитическите развития след атентата във Франция, при който ислямисти убиха 12 души в редакцията на сатиричния вестник "Шарли Ебдо", ден по-късно взеха заложници, а техния партньор Амеди Кулибали застреля полицайка и четирима в еврейски магазин в Париж.

"Щатите под управлението на Барак Обама направиха една огромна грешка. Той по принцип Барак Обама е един краен левичар, който винаги е смятал, че ако има някакви проблеми по света, за това е виновна Америка. И специално в случая с тези екстремисти през 2012 г. той излезе в ООН, и каза, дословно, че бъдещето не може да принадлежи на тези, които клеветят пророка на исляма. По този начин той практически налива вода в мелницата на ислямистите. Аз съм изключително критичен към него и смятам, че има достатъчно доказателства да се потвърди това", заяви Алексиев.

Експертът даде и пример с първото посещение на Обама в Турция, след което президентът обявил, че турският ислям "е за подражаване, демократичен, модерен ислям".

"А фактически Ердоган превръщаше Турция в един бастион на ислямизма,  което вече се вижда много добре. Между другото това е и една много голяма заплаха за България", добави Алексиев.

Според него Обама подценява сериозно радикалния ислямизъм, когато натъртва, че проблемът е в отделните терористи. Алексиев твърди, че радикалният ислям отдавна е в Европа:

"Още от 80-та година саудитите започнаха да финансират 300 френски джамии. С други думи, те не финансират не само строежи и прочие, а финансират въвеждането на салафитски идеи, които са основата на радикалния ислям. Франция направи голяма грешка, защото когато започна да внася гастарбайтери от Тунис, Алжир и Мароко, тя фактически мислеше, че те рано или късно ще си отидат - ще поработят малко там и ще се върнат. И даже сключиха споразумение с исляма в тези страни, да се грижат за духовните потреби на френските мюсюлмани."

Това е създало гетата, които, както обясни той, днес са 751 на брой, и се наричат "Сензитивни градски зони". 

 "Това са дефакто мюсюлмански гета, в които френският нормален закон почти не работи. Там работи Шариата", заяви Алексиев.

Именно факта, че в тези гета се зараждат радикални идеи, а властите не могат да контролират какво се случва там, е най-сериозният проблем в Европа.

"Това е според мен основна заплаха за френската цивилизация, една от най-старите цивилизации в Европа, както и за европейската цивилизация. Защото това не е нещо, което става само във Франция, става и в Англия, става и в Германия, става и в Белгия, почти навсякъде. Изключително опасна ситуация - паралелни общества, които не се подчиняват, не желаят да имат нищо общо с европейските норми, с европейската култура, работят по някакви техни ислямистки правила, които рано или късно ще доведат до някаква гражданска война", разясни експертът.

Алексиев обясни, че не помни нищо от смъртта на баща си Райчо Алексиев, който, подобно на екипа на "Шарли Ебдо", е пребит до смърт заради сатиричните си карикатури - но не на Мохамед, а на Йосиф Сталин - които са публикувани в създадения от него седмични "Щурец". Тогава експертът е бил само на 3 години, но семейството му е обяснило всичко.

"Фактически той е част от българската интелигенция, която беше унищожена. Близо 30 000 души унищожиха комунистите, защото те искаха да обезглавят нацията, и успяха да го направят", каза той.