"Имаме сериозни обструкции към главния прокурор".

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна. Така той репликира, в нарушение на правилника, декларация от името на "Демократична България", изчетена от депутата Атанас Славов.

Славов изтъкна, че вчера Конституционният съд се е произнесъл за това, че главният прокурор може да бъде изслушван от парламента.

"Вчерашното решение е важна стъпка за парламентарна отчетност", каза Славов.

Той обаче припомни, че миналата седмица ВСС не освободи Иван Гешев по инциатива на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

"Той запази своя пост, но ВСС окончателно загуби своя авторитет", каза Славов.

Той изтъкна, че в Министерството на правосъдието вече има разработен законопроект за промени в съдебната власт, който гарантира разследването на главния прокурор. Но допълни, че за това е необходима промяна в Конституцията.

"Няма да се откажем от тази основна, стратегическа цел, ще я отстояваме, докато в нашата Бълагрия върховенството на правото се превърне в необратим инзор на нашето общество", заяви Славов.

Карадайъ припомни, че ДПС вече има внесен законопроект за промени в Конституцията, който е пратен на парламентарните групи.

"От януари ние черно на бяло сме предложили. Имаме сериозни обструкции и ние към главния прокурор. Не само с лозунги. Не само да се сочи кой е крив и кой е прав. Става с внасяне на текстове", заяви Карадайъ.