ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

ПРАТЕНИК НА КЛУБ Z В ПАРИЖ

Френската столица очаква в неделя повече от милион манифестанти на мълчалив марш в памет на 17-те невинни жертви на терора от последните дни и израз на единството на нацията слрещу него.

Главната цел на безпрецедентната по мащаба си проява е да покаже, че Франция и Европа не се страхуват от терористите и че са обединени срещу тях независимо от политически убеждения, етнос и религия.

Мерките за сигурност, които министърът на вътрешните работи Бернар Казньов обяви днес, също са безпрецедентни и показват съзнание, че опасността не е отминала.

Министър Казньов. Снимки Веселин Желев.

Париж в неделя се превръща демонстративно в предизвикателна цел за терористите, за да покаже, че може да им противостои. Към стотиците хиляди демонстранти по улиците, ще се присъединят първите ръководители на страната – президентът Франсоа Оланд, министър-председателят Манюел Валс, членове на правителството.

Улицата, на която е входа на Елисейския дворец, седалището на президента, е абсолютно опразнена.
Порталът е охраняван и с автоматично оръжие.

В знак на солидарност тук се очакват лидерите на най-големите европейски държави – германската канцлерка Ангела Меркел, министър председателите на Великобритания Дейвид Камерън, на Италия Матео Ренци, на Испания Мариано Рахой, на Турция Ахмет Давутоглу, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, висши представители на държави от целия свят. Тук се очаква да бъде и българският премиер Бойко Борисов. Късно тази вечер йорданският крал съобщи, че ще присъства. Поне петима държавни глави на африкански държави - също.

По трите трикилометрови маршрута на шествието между Площада на републиката и Площада на нацията в източната част на Париж ще бъдат разположени 2 300 униформени и цивилни полицаи и 1 350 военни, съобщи Казньов. Това прави по един служител на сигурността на всеки 2,5 метра.

Полицаи могат да се видят на всеки ъгъл в Париж.

Отделно от тях са охраните, с които лидерите ще пътуват. Не се знае дали те ще бъдат заедно и в кой от лъчовете на шествието и за колко време ще се включат.

По-рано през деня вътрешното министерство ще е домакин на международна среща на вътрешни министри, която ще обсъди мерки срещу терористичната заплаха.

Трите булеварда, по които ще премине процесията, ще бъдат изпразнени от автомобили. Паркирането там ще е забранено. Градският транспорт ще бъде временно спрян или отклонен по други маршрути, станциите на метрото в тези отсечки ще бъдат затворени. По покривите на сградите ще има снайперисти, в небето над района ще кръжат полицейски хеликоптери. Обикновено се заваряват и капаците на уличните канали като мярка за сигурност.

В спонтанни демонстрации срещу терора в цялата страна днес са се включили общо 700 000 души в големите градове на страната. Очаква се те да продължат и утре успоредно с марша в Париж.

Днес 120 000 души са излезли по улиците на Тулуза, 75 000 – в Нант, 50 000 – в Марсилия, съобщи полицията.

Властите продължават да издирват 26-годишната Хаят Бумедиен, приятелка на убития в петък вечер Амеди Кулибали (32 г.), който взе заложници в еврейски супермаркет в източен Париж и разстреля четирима от тях. Полицията я описа като „въоръжена и опасна“.

Според осведомени източници цитирани от френските медии тя е напуснала Франция още на 2 януари и през Турция е стигнала до Сирия. Бумедиен, дъщеря на бедно и многодетно семейство, остава без майка, губи работата си и прегръща исляма, започва да носи никаб (воал, който закрива цялото лице без очите и голяма част от тялото).

Бумедиен е сключила религиозен брак с Кулибали през 2009 година, който френските закони не признават за официален. През 2010 година полицията разпитва двойката в следствие за съучастие в неуспял опит за бягство от затвора на атентатор в парижкото метро през 1995 година. Тогава Кулибали влиза в затвора.