Руският външен министър Сергей Лавров напусна предсрочно срещата на Г-20 в Индонезия. Той държа предвидената в програмата реч и обяви, че си тръгва предсрочно, като ще има само няколко билатерални срещи, но няма да влиза в диалог с останалите участници в срещата. Лавров се засегнал от това, че основната тема на срещата била войната в Украйна и предпочел да не обядва заедно с колегите си, нито да участва в следобедната сесия, обяви говорителката му Мария Захарова.

Лавров е възмутен, че на срещата се говорело повече за Русия и войната в Украйна, отколкото за икономическата ситуация в света. Той заяви, че Москва е готова да преговаря с Украйна и Турция за износа на украинското зърно, но поради преждевременното му отлитане не е ясно кога могат да се проведат подобни разговори.

„Ако ЕС и САЩ се стремят към победа за Украйна на бойното поле, то тогава най-вероятно няма за какво да разговаряме", каза също така външният министър.

Той обвини Запада, че „принуждава Украйна да използва неговото оръжие на фронта“. Лавров критикува западните държави, че наричали Русия агресор и окупатор, без да се задълбочат в аргументите на Москва за нападението. Русия смята, че има право да защитава интересите си с военна сила в друга държава и не смята налагането на санкции заради това за справедливо.

„Дойдох на Бали, за да видя как диша Западът“, посочи още Лавров.

Присъствието му на срещата на външните министри на Г-20 се смята и за тест дали Путин би могъл да бъде поканен на срещата на държавните глави от формата през ноември.