СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – В Сирия се строи тайно подземно съоръжение за разработване на атомни оръжия. Това твърди в последния си брой от днес сп. “Шпигел”, позовавайки се на  сигурен източник от западна разузнавателна служба.

Бункерът се намирал в трудно достъпен планински район край селището Касеир, на по-малко от два километра от границата с Ливан. Той вече бил снабден с ток и вода. Според западни експерти, които анализирали сателитен снимков материал, не можело да става въпрос за нищо друго, освен за строеж на ядрен реактор или на съоръжение за обогатяване на уран.

В осъществяватето на поректа участвали ирански и севернокорейски ядрени специалисти. Охраната на бункера била поверена на милиции от ливанската групировка “Хизбула”, която брани режима на Башар ал Асад.

Засечено по сателит е било и превозването до секретния обект на 8000 ядрени пръчки, които се използват при АЕЦ. От тях може да се извлича  обогатен уран, който пък е в основата на атомните оръжия. Въпросните 8000 ядрени пръчки са останали след разрушаването на комплекса “Кибар” край сирийския град Деир ал Сор. Предполагаше се, че там се разработва ядрено оръжие. Комплексът беше срутен при израелско нападение по въздуха през 2007 г. Тогава президентът Асад се врече, че никога не е имало планове във въпросния комплекс да се разработва ядрено оръжие, израелската атака била неоправдана.

Асад никога не се е отказвал от плана си Сирия да се сдобие с атомна бомба, твърди “Шпигел”. Сегашният проект носел кодовото наименование “Замзам”, в превод от арабски извор. Според преданието по волята Божия от пустинята бликнала вода, за да се спасят от жажда жената на Авраам и сина им Исмаил. Твърди се също, че изворът се намира в Мека.

Чуждо разузнаване е засякло множество телефонни разговори на високопоставен член на “Хизбула”, чието име по обясними причини “Шпигел” не съобщава. Той е бил засечен да разговаря по мобилен телефон от “ядрената фабрика”, както сам я наричал. Често споменавал и проекта “Замзам”. Мобилният му бил кодиран, но западните служби си знаели работата. Мъжът често докладвал за хода на строителството лично на Ибрахим Отман, шеф на сирийската Комисия по ядрената енергетика.
“Деир ал Сор отдавна не съществува. Международните експерти във Виена явно са мислели, че проблемът около ядрената програма на Сирия вече не съществува. Сега те са конфронтирани от нови предизвикателства и ще трябва да насочат взор към сирийско-ливанската граница”, заключава “Шпигел”.