Държавният департамент на САЩ потвърди, че дипломат номер едно на Щатите ще посети България.

Както Клуб Z писа, визитата е насрочена за 15 януари. Тя е част от петдневна обиколка, от 10-и до 15-и, в рамките на която Кери ще бъде в Германия, Индия, Швейцария и накрая у нас.

Очаква се в София Кери да разговаря с българския си колега Даниел Митов и с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев.

Какви ще са "опорните точки" все още не се знае, но със сигурност фокусът ще е върху терористичните атаки във Франция, ситуацията в Русия и Украйна, енергийната независимост и диверсификация на България, особено след едностранното замразяване от страна на Москва на проекта "Южен поток".

Според източници на Клуб Z е възможно да бъде възобновена и темата с проучванията за добив на шистов газ, въпреки че именно кабинетът "Борисов" 1 наложи мораториум върху такива проучвания.

Визитата на US дипломат номер едно идва малко след разговора му с Митов в Брюксел. Двамата участваха в среща на външните министри на НАТО в началото на миналия декември като в рамките й Кери поиска изненадващо двустранна среща с българския си колега.